Dagens PS

Pensionärerna förlorar – Tollefsen får 700 miljoner: "Gyllene aktier"

Tollefsen
Pensionsmyndighetens fasad, och Heimstadens toppnamn. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 08 nov. 2023

Pensionsjättarna Alecta, Folksam och Pensionsmyndigheten har plöjt ner 70 pensionsmiljarder i det krisande bostadsbolaget. Men miljardförlusterna hindrar inte storägaren Tollefsen från att kamma hem en rejäl utdelning, skriver Cervenka i Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För sex år sedan köpte Ivar Tollefsen aktier för tio miljoner kronor i det krisande Heimstaden. Och trots att vinstutdelningen är satt på paus eftersom Heimstaden är på randen till konkurs så stoppar inte det Tollefsen från att ta ut 700 miljoner kronor i vinst både i fjol och i år.

Detta eftersom han sitter på “gyllene aktier” som gör att brakförluster på flera miljarder inte hindrar honom från att sko sig. Men lika gott ställt är det inte för de lättlurade pensionsförvaltarna Folksam, Alecta och självaste Pensionsmyndigheten själv.

Lättlurade pensionsförvaltare?

De svenska pensionsförvaltarna har tryckt ner 70 miljarder kronor i det krisande bostadsbolaget.

“De hade lika gärna kunnat satsa allt på rött”, skriver ekonomijournalisten Andreas Cervenka i en svidande kritik i tidningen Aftonbladet.

Alecta har gjort den sämsta investeringen, eftersom den är störst. De har satsat 49 miljarder av tjänstemännens tjänstepensioner i bolaget, som de trodde var en säker investering.

Blöder pengar – men inte guldgossen

Nu behöver Heimstaden 30 miljarder i friskt kapital för att överleva. Men det hindrar inte den norske miljardären från att proppa fickorna fulla, menar Cervenka.

ANNONS

“Allt detta är möjligt tack vare ett aktieägaravtal som Ivar Tollefsen lyckats lura på Alecta och de andra investerarna, som inte bara fyller hans fickor nästan oavsett vad som händer utan också ger honom kontroll över Heimstaden trots att det är svenska sparare som skjutit till merparten av kapitalet”, skriver han.

Läs mer om Heimstaden och Tollefsen:

Fastighetsjättarnas kris: Vem ska betala för Heimstaden? – Dagens PS

24 oktober: Håll koll på Heimstadens delårsrapport – Dagens PS

Heimstaden gör miljardförlust trots ökade hyresintäkter – Dagens PS

“Huset som Heimstaden glömde” – ett råttbo – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS