Oscar Engelbert avgår: "Mitt kall inte att förvalta"

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
Oscar Engelbert
Oscar Properties vd Oscar Engelbert lämnar vd-stolen. (Foto: TT)

Han har varit jagad av Kronofogden och indragen i rättsprocesser – efter 19 år lämnar Oscar Properties vd Oscar Engelbert nu sin stol.

ANNONS
ANNONS

I ett pressmeddelande berättar fastighetsbolaget Oscar Properties Holding AB att Oscar Engelbert kliver av som vd men behåller sin plats som ledamot i styrelsen.

Oscar Engelbert är grundare och huvudägare i Oscar Properties men han överlämnar nu det operativa ansvaret att leda fastighetsbolaget till Carl Janglin, som tillträder som verkställande direktör den 1 september.

Carl Janglin kommer senast från The Interface Financial Group där han varit partner.

Han har även mångårig erfarenhet som ledare för ABB, AGA och EF samt från en rad internationella finans- och fastighetsbolag, framgår det.

Ränte- och marknadsläget kräver ny vd

“Carls långa erfarenhet av finansiering, förvaltning och kostnadsbesparingar lämpar sig väl för att ytterligare få ner OP:s skuldgrad och räntekostnader”, skriver styrelsen i pressmeddelandet där man berättar att en övenesrenskommelse träffats med Oscar Engelbert om det rådande ränte- och marknadsläget “kräver en ny vd med en gedigen förvaltarprofil”.

“Mitt kall är som många vet att bygga fantastiska hus och utveckla, inte att förvalta, det är personer som Carl Janglin mycket bättre på. Jag behåller mina aktier och sitter självklart kvar i styrelsen”, säger Oscar Engelbert i en kommentar.

Missa inte: Föreningens lånekostnad har ökat med 245 procent

“Jag hoppas som vd kunna skapa stabilitet och förtroende, där fokus initialt ligger på finansiering, förvaltning och kostnadskontroll. En stabil grund att bygga bolaget vidare ifrån”, säger Carl Janglin.

ANNONS
ANNONS

Nu har Oscar Engelbert fått rätt i en tvist

När det gäller Oscar Engelbert har han varit hårt pressad under flera år och jagats av Kronofogden för skatteskulder.

Norra tornen på Djurgården är ett prestigeprojekt där han varit indragen i olika rättsprocesser och där ett av dessa “landmärken”, Innovationen, visade sig vara ett fuskbygge.

I fjol ingick Oscar Properties en förlikning med den berörda bostadsrättsföreningen med följden att fastighetsbolaget skulle betala drygt 33 miljoner kronor till föreningen och de 180 medlemmarna.

Läs mer om det: Nota på 33,5 miljoner för byggfusk i Norra Tornen

Expressen uppgav på Sveriges nationaldag 6 juni att Oscar Engelbert nu äntligen vunnit ett tvistemål mot firman som utförde VVS-arbetena i fuskbygget Innovationen: Eriksson VVS i Gävle, som får avslag på sitt yrkande på 6,5 miljoner kronor på uebliven betalning från Oscar Properties Bygg och i stället tvingas betala totalt cirka 7,3 miljoner kronor till Oscar Properties, som bestred motpartens yrkande och kom in med motkrav.

Detta får nu Eriksson VVS i Gävle betala, plus rättegångskostnaderna på cirka 3,3 miljoner kronor, slår Stockholms tingsrätt fast, skriver tidningen.

Läs även: Oscar Engelbert jagas av Kronofogden för skatter

Läs mer: Oscar Properties stäms av dotterbolag – aktien dyker

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS