Dagens PS

London kan göra bostäder av oligarkernas fastigheter

London kan göra bostäder av oligarkernas fastigheter
London vill göra bostäder av oligarkernas fastigheter. I Tyskland slår polisen till mot oligarken Alisher Usmanov på onsdagen. Här med president Putin. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 21 sep. 2022Publicerad: 21 sep. 2022

London vill göra sig av med ryktet som tvättomat för smutsiga pengar. De styrande i Westminster vill ta oligarkernas hus i Londons välbärgade delar och göra om till bostäder till rimligt pris.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

London har fått rykte om sig som ett bra ställe att tvätta smutsiga pengar. Nu funderar de styrande på att beslagta fastigheter från de ryska oligarkerna.

Det gäller hus på adresser i Londons mest eftertraktade (och rikaste) delar, som Belgravia, Mayfair och Knightsbridge skriver The Guardian. Labour styr nu Westminster för första gången på 58 år, och undersöker tvångsinlösen i extrema fall. Det rör fastigheter som inte “används för det uppgivna syftet”, enligt The Guardian.

London tvättomat för smutsiga pengar

Allt handlar om att tvätta stämpeln London fått, stämpeln som Europas penningtvätts-huvudstad. Planen är inte lätt att genomföra, inte minst på grund av att det är svårt att få ordning på vem som äger fastigheterna. Trots det vill de styrande alltså använda beslagtagna hus för att få ned väntelistan på hushåll som söker bostäder.

Sedan 2010 har antalet fastighetsägare registrerade i Jersey ökat med 300 procent. Fastighetsägare från Ryssland ökar under samma tid med 1 200 procent, uppger The Guardian.

ANNONS

Senaste nytt

Enorma ryska fastighetsinnehav

Ryssar anklagade för korruption eller med band till Kreml har köpt fastigheter värda nästan 430 miljoner pund (knappt 5,4 miljarder kronor) i Westminster sedan 2016. I grannkvarteren Chelsea och Kensington är siffran runt 283 miljoner pund (drygt 3,5 miljarder kronor), enligt The Guardian.

“Westminsters smutsiga hemlighet är känd sedan många år, men de vid makten tittade åt andra hållet alldeles för länge medan pengar med tveksamt ursprung flödade in i London”, säger Adam Hug, ordförande för kommundelen Westminster enligt The Guardian.

ANNONS

“Det krävdes ett krig i Ukraina för att fokusera på oligarkernas investeringar och att London Europas blivit tvättomat för smutsiga pengar,” fortsätter han.

Tyskt tillslag mot Usmanov

I dag kommer också nyheten att tyska polisen stormat en fastighet som tillhör Alisher Usmanov. Usmanov är värd 14,6 miljarder dollar (knappt 161 miljarder kronor) enligt Reuters som citerar Forbes.

Den ryske oligarken är misstänkt för pengatvätt och för brott mot sanktionerna som infördes efter Rysslands attackkrig mot Ukraina.

De tyska myndigheterna genomför två separata undersökningar rörande Alisher Usmanovs finanser i landet, uppger Reuters.

Läs även: Så mycket kostar oligarkernas superyachter – egentligen 

Läs även: EU föreslår indraget stöd till Ungern 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS