Kina har ett rejält fastighetsproblem – som kan spilla över till andra delar av ekonomin. Enligt analysföretaget Fitch är särskilt tre sektorer sårbara, rapporterar CNBC. 

ANNONS

Sedan förra året har investerare oroat sig över att kinesiska fastighetsutvecklare som Evergrandes problem kan spilla över till ekonomin i stort. De senaste månaderna har husägare som ännu inte fått sina bostäder levererade vägrat att betala på sina lån, vilket fått oron att blossa upp igen. Analysbolaget Fitch skriver i en ny rapport att problemen riskerar att sprida sig.

”Om tidiga och effektiva politiska ingripanden inte blir verklighet kommer nöden på fastighetsmarknaden att förlängas och få effekter på olika sektorer i Kina utanför fastighetssektorns omedelbara värdekedja.”

Fitch har analyserat effekterna av ett scenario där Kinas fastighetsproblem på 12 och 24 månaders tid på mer än 30 typer av företag och offentliga institutioner och kommit fram till att tre sektorer är mer sårbara än andra för en kollaps i fastighetssektorn.

1. Kapitalförvaltare

Denna typ av bolag har enligt Fitch ”en ansenlig mängd tillgångar som backas upp av fastighetsrelaterade säkerheter, vilket gör dem mycket exponerade för långvariga svårigheter på fastighetsmarknaden”.

2. Privata ingenjör- och byggbolag

”Sektorn i allmänhet har varit i svårigheter sedan 2021. … De har inte konkurrensfördelar när det gäller exponering för infrastrukturprojekt eller tillgång till finansiering i förhållande till sina [statliga] jämlika.”

3. Mindre ståltillverkare

Enligt Fitch står byggindustrin för 55 procent av all stålanvändning i Kina, och ett ras för byggandet skulle slå hårt mot stålbolagen, där särskilt de mindre snabbt skulle få likviditetsproblem.

ANNONS
ANNONS

”Många har gått med förlust i några månader och kan få likviditetsproblem om Kinas ekonomi förblir matt, särskilt med tanke på den höga hävstångseffekten i sektorn”, skriver Fitch.

Läs även: Kinas banker riskerar 3 500 miljarder i fastighetskris [Dagens PS]