Dagens PS

Hävde bostadsköp – krävs på nära 2 miljoner

bostadsköp miljoner
Byggjätten Peab kräver kvinnan som artikeln handlar om på nära 2 miljoner för ett hävt bostadsköp i Solna. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 okt. 2021Publicerad: 28 okt. 2021

Kalkylen sprack och tvingade henne att avblåsa sitt bostadsköp – nu krävs hon på nästan 2 miljoner kronor i skadestånd av Peab.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SvD berättar om en kvinna som 2017 hävde sitt planerade bostadsköp eftersom lägenhetsbygget var försenat och kalkylen med det nya amorteringskravet inte gick ihop.

Det är alltså fyra år sedan och där och då kunde det hela varit utagerat om inte byggherren Peab krävt henne på skadestånd för det hävda bostadsköpet i byggjättens bostadsrättsprojekt vid Friends Arena i Solna.

Peab kräver henne på 1,2 miljoner kronor i värdetapp på bostadsrätten, samt räntor på över 400 000 kronor och advokat- och mäklarkostnader på över 100 000 kronor.

Kvinnan känner sig uppgiven och trött och beskriver i Svenska Dagbladet processen med stämningen från Peab som “tortyr”.

“Jag kan visserligen känna mig dum som inte förstått alla lagarna men jag tycker att detta är oskäligt. Det har heller inte varit lätt för en lekman att hitta juridisk rådgivning”, säger hon.

Fruktar personlig konkurs

Kvinnan, som jobbar som polis, är rädd för att hon nu går i personlig konkurs. Hon konstaterar att konsumentskyddet vacklar betänkligt i ett sådant här fall där hon skrev på ett så kallat förhandsavtal på lägenheten, som för övrigt inte var inflyttningsbar enligt avtal då bygget kantades av problem.

Blanka Kruljac Rolén, tidigare jurist hos HSB och nu ansvarig på Peab för ärenden som rör bostadsrättsmedlemmar som hoppat av, avböjer att kommentera fallet i SvD.

ANNONS

Men Åke Theblin, juridisk rådgivare till Peab, bekräftar för tidningen att skadeståndsärendet mot kvinnan ska upp i rätten i november.

Från början var priset på den förhandsbeställda lägenheten 5 miljoner. Men det priset dumpade Peab sedan rejält till 3,8 miljoner kronor när bostadsrätten senare såldes.

Byggjättens vd Jesper Göransson vill inte kommentera enskilda tvister med kunder men deklarerar i artikeln att ingångna avtal gäller.

Ingrid Uggla, bostadsrättsjurist, slår fast att föreningen inte lidit någon ekonomisk skada och klandrar Peab för att ha hållit kvar en kund i ett försenat bygge och sedan har mage att kräva skadestånd av en utsatt kund.

Läs även: Köpte lyxvåning i Stockholm svart – åker på dubbelsmäll

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS