Dagens PS

Fastighetsjättarna blöder – "slarvar bort" 109 miljarder

fastighetsjättarna
Fastigheter har varit en riktig toppeninvestering – tills det inte var det längre. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 27 sep. 2023

Så mycket behöver de svenska fastighetsjättarna för att täppa till de hål i ekonomin. Balder och Heimstaden är två av jättarna som sitter med “Svarte Petter”, men de är långt ifrån ensamma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur det kunde gå så långt är det kanske ingen som riktigt vet – men det står nu klart för alla att fastighetsjättarna blöder. Tillsammans har de lånat ihop en förmögenhet på över 109 miljarder kronor mer än vad som borde vara rimligt.

Om man utgår från att ett bolag kan bära skulder på runt 12 gånger intjäningen, så skulle Heimstaden med den nuvarande räntan på 4,2 procent klara av sammanlagda lån på 120,4 miljarder kronor.

Det framgår av Affärsvärldens uträkningar.

Heimstadens jätteskulder

Men enligt deras siffror uppgår de räntebärande skulderna till snarare 193 miljarder kronor – 72,6 miljarder över vad de klarar av.

Detta eftersom intjäningen – Driftnetto plus övriga intäkter minus central administration, ligger på 9,1 miljarder.

De andra bolagen är desto blygsammare i sin belåning. På andraplats kommer Balder, med “endast” 17 lånade miljarder över gränsvärdet. Deras intjäning på 9,4 miljarder kan bära på skulder motsvarande 124,5 miljarder, något som de alltså inte heller kommer ner under.

Det enda bolaget i Affärsvärldens granskning som inte överlånat sig tycks vara Akelius – eftersom de har andra tillgångar som gör deras räntekänslighet betydligt mindre än andras.

Sammanlagt har bolagen råd med en jätteskuld på 329,3 miljarder kronor. Men man har istället belånat sig på 462,6. Borträknat Akelius uppgår det till 109,4 miljarder kronor som nu sitter som en snara kring branschens hals.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Läs mer om fastighetsjättarna:

Nu stryks straffavgiften på bolånet – Dagens PS

Flytta bolån kan stå dig dyrt – två fällor att undvika – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS