Dagens PS

Experter: Riksbanken boven bakom krisen

Riksbanken
Riksbanken får mer kritik för att ha bidragit till en fastighetsbubbla, som riskerar att spricka. På bilden syns nye riksbankschefen Erik Thedéen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 juni 2023Publicerad: 25 juni 2023

På nytt kommer nu en skur av kritik mot Riksbankens tidigare stödköp av obligationer från den i dag krisande fastighetssektorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Riksbanken är en bov i dramat. Genom sina kraftiga stimulansåtgärder har de förstärkt svängningarna i fastighetsbranschen på ett väldigt olyckligt vis”, säger Louis Landeman, kreditchef på Danske Bank, till Svenska Dagbladet och pekar även på riskerna när pandemistimulanserna nu ska avvecklas, alltså köpen av företagsobligationer och stödköpen av obligationslån från flera av fastighetsjättarna som i dag sitter i en rävsax när räntorna skjutit i höjden.

Bland annat uppges det mest krisande fastighetsbolaget SBB vara skyldig Riksbanken mer än 200 miljoner kronor, men totalt sitter Riksbanken på lån till kommersiella fastigheter för drygt 5 miljarder kronor, uppger SvD.

En fastighetskrasch drabbar skattebetalarna

Pär Österholm, professor i finansiell ekonomi vid Örebro universitet, anser att fastighetsbolagen inte borde ha stöttats med obligationsköp.

Om det blir en konkursboom bland de hårt ekonomiskt pressade företagen är risken stor att det drabbar svenska skattebetalare.

Riksbanken är en stor fordringsägare men kan förlora allt i ett sådant scenario.

Riksgäldsdirektör Karolina Ekholm varnade nyligen i en SvD-intervju för konkurser i fastighetssektorn.

Inte första gången Riksbanken får kritik

ANNONS

Professor Pär Österholm konstaterar att fastighetsobligationer inte precis är något “man vill äga” som situationen ser ut i dag.

Louis Landeman reagerar på att Riksbanken drar sig tillbaka och gör det dyrare för redan svårt skyldtyngda fastighetsbolag att ta lån.

Båda experterna är överens om att de stödköpen under pandemin drivit på fastighetsbolagens belåning.

Redan när stödköpen av värdepapper tog fart kom kritik från experter bland annat för de ränteeffekter som följde av stimulanserna. Riksbankens spädde på lånekarusellen med en extremlåg styrränta i kombination med jakten på sitt inflationsmål, enligt kritikerna.

Läs även: Riksbanken anklagas för fastighetsbubblan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS