Inga nya kunder släpps in i livförsäkringsbolaget som Affärsvärlden beskriver som ”SEB okända kronjuvel” och där kapitalet bara fortsätter växa.

ANNONS

Samtidigt som kunderna blir färre har tillväxten i Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv haft en tillväxt av det förvaltade kapitalet på 20 procent sedan 2010.

Det berättar AFV och konstaterar att det förvaltade kapitalet i september i år uppgick till 192 miljarder kronor.

”Vi har betalat ut miljard efter miljard sedan jag började här 2005, men det beror på att vi har haft så fantastiska tillgångsår”, säger Nils Henriksson, vd för Gamla Liv sedan tio år tillbaka.

SEB tog över efter Trygg Hansa

SEB har skött det gamla livförsäkringsbolaget sedan 1997.

Vid halvårsskiftet det året stängde Trygg Hansa Liv och banken förvärvade livförsäkringsbolaget.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt uppges Gamla Liv ha två ägare, förutom SEB även Trygg-Stiftelsen och ägandet kan nästan uppfattas som ideellt.

Till och med vd:n Nils Henriksson tillstår i artikeln att det ser ”underligt” ut.

Inte bara 80-åriga kunder i livförsäkringsbolaget

Dessutom ligger det nära till hands att tro att kunderna bara är 80 år och mer än så. Men Henriksson förklarar att många andra tecknade livförsäkringar åt sig själva och sina barn och barn innan verksamheten stängde för 25 år sedan.

Det förvaltade kapitalet är i dag jämförbart med klädjätten H&M:s börsvärde. I portföljen finns noterade aktier och obligationer men även onoterade bolag, hedgefonder, fastigheter och skog, konstaterar AFV.

Äger superattraktiva fastigheter i Stockholm

Flera av fastigheterna ligger, framgår det, på skållheta adresser i Stockholm, varav flera kring Stureplan – kontor, krogar och butiker.

”Men den sista kunden kan inte räkna med några miljarder, trots att kapitalet är kollektivt ägt. Blir det så har vi misslyckats kapitalt”, säger Nils Henriksson till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Det förekommer kritik mot att Gamla Liv, som är ett så kallat run off-bolag, inte delar ut mer till kunderna.

Läs mer om det och om det för många ”okända” livförsäkringsbolaget på Affärsvärlden.se.

Läs även: SEB: Nu kommer smällen med vinstrevideringar [Dagens PS]