En amerikansk investerare har under de senaste dagarna blivit tvingad att likvidera hårt belånade aktieposter. Efter kursras i flera storbolag flaggar nu även investmentbanker för att de åker på en rejäl smäll.

ANNONS

Det rapporterar Bloomberg.

Den amerikanska investeraren Bill Hwang påbörjade sin bana inom hedgefondbranschen på Julian Robertsons ryktbara hedgefond Tiger Management under 1990-talet.

Likt många av analytikerna på Tiger Management startade Bill Hwang upp en hedgefond under egen regi med hjälp av Robertson, vilket har resulterat i de före detta Tiger-analytikerna kallas för ”tiger cubs”, eller ”tigerungar”.

De så kallade tigerungarna har själva rönt stora framgångar som hedgefondförvaltare – exempelvis tjänade Hwangs före detta Tiger-kollega Chase Coleman tre miljarder dollar under fjolåret genom sin hedgefondverksamhet.

För Bill Hwang är läget värre. Investmentbanker har tvångslikviderat Hwangs innehav, vilket värderas till 20 miljarder dollar, motsvarande cirka 173 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Det har resulterat i att aktiekursen i jättar som mediabolaget Discovery, som bland annat äger svenska TV5, rasade med 27 procent under fredagen.

Hög belåning

I dagsläget förvaltar Bill Hwang inte kapital åt investerare utan det är hans egen förmögenhet som är på spel.

Trots detta har riskaptiteten varit hög.

Med hjälp av swappar och derivatkontrakt ska Hwang ha kunnat köpa aktier för 50 miljarder dollar, cirka 430 miljarder kronor, med ett eget kapital på mellan fem och tio miljarder kronor, mellan cirka 40 och 80 miljarder kronor, skriver Bloomberg.

Positionerna vänder

Efter en nedgång i portföljen ska Hwang inte ha kunnat säkra tillräckligt med kapital för att klara av marginalsäkerhetskraven från investmentbankerna som ställer ut swapparna, vilket föranledde likvideringen av hans innehav.

Utöver att flera amerikanska och asiatiska bolag rasade under fredagen – och förväntas att falla ytterligare under måndagen – ska även flera banker åka på en rejäl smäll på grund av situationen, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Både den schweiziska banken Credit Suisse och den japanska investmentbanken Nomura har flaggat för stora förluster på grund av ett en ”betydande USA-baserad hedgefond” inte har klarat av marginalsäkerhetskrav.

Som en följd har Nomura rasat på Tokyobörsen under måndagen och aktien har backat med 15 procent.

Läs mer:  Fondtopp sågar gröna fonder: ”Falska löften” [Dagens PS] >>