Hela cirkusen kring Gamestop och andra hårt blankade aktier på den amerikanska marknaden hade egentligen ett syfte. Nämligen att ge hedgefonderna en näsbränna och visa att vanliga småsparare kan påverka marknaden.

ANNONS

Sista ordet är inte sagt hur det kommer att sluta men det lutar nog åt att det, åtminstone för merparten av småsparare, blev en dyr demonstration. 

Marginella förluster 

Reddit, som var den sociala plattformen där kommunikationen ägde rum, delgav triumfatoriskt förlusterna på innehaven för några hedgefonder som köpt tillbaka blankade aktier på högre nivåer. Men förlusterna var marginella mot de vinster som hedgefonderna ändå gjorde under fjolåret. Det visar om inte annat en färsk sammanställning av nyhetstjänsten Bloombergs över inkomsterna för de största ägarna av hedgefonder. 

200 miljarder 

Enligt Bloombergs estimat tjänade de 15 mest avlönade ägarna och cheferna tillsammans nästan 200 miljarder kronor under 2020. Det inkluderar förvisso även värdestegringen på egna innehav i fonderna. Men det är ju också pengar. Det är i alla bemärkelser enorma summor och torde vara en vagel i ögat på aktivisterna på Reddit. 

Nordens ende representant på listan är norrmannen Andreas Halvorsen som driver den USAbaserade hedgefonden Viking.  

ANNONS
ANNONS
Hedgefonder lön
Enligt Bloombergs estimat tjänade de 15 mest avlönade ägarna och cheferna tillsammans nästan 200 miljarder kronor under 2020.

Läs mer från Investerardygnet >>