Turkiet ger upp sitt hårdnackade motstånd till ett svenskt medlemskap i Nato. ”Vi har nu nått en överenskommelse”, säger en lättad Magdalena Andersson (S).

ANNONS

Under toppmötet i Madrid i dag, tisdag, övergav Turkiet sitt veto mot att Sverige och Finland blir medlemmar i försvarsalliansen Nato.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson förklarar enligt SVT att Turkiet ”nu accepterar att vi får en invitee status i Nato”, vilket betyder att Sverige efter förhandlingar i Bryssel nästa vecka kan få status som inbjudet land i försvarsalliansen.

Andersson uppger att diskussionerna även kretsat kring vad Sverige kan bidra till i Nato och förstås det mest centrala för tisdagens möte i Madrid – de turkiska anklagelserna om att Sveriges skyddar terrorister.

Plötsligt hade Turkiet svängt om Sveriges och Finlands Nato-ansökningar

Magdalena Andersson deklarerade att Sverige redan skärpt och stramar upp terroristlagstiftningen ännu mer från 1 juli.

På det för Sverige och Finland nu så framgångsrika mötet i Spanien skrevs sedan avtal under inför pressen.

Dokumenten som undertecknades omfattar såväl terroristbekämpning som vapenexportlagstiftningen.

På det nu avslutade långa mötet träffade Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att lösa upp Nato-knutarna tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) medverkade.

ANNONS
ANNONS

”Vi har tagit ett steg närmare Nato. Det är bra för Sverige och svenska folket säkerhet”, säger Ann Linde, uppger Aftonbladet.

Vad som fick Turkiet att plötsligt ändra ståndpunkt är i nuläget oklart.

Läs även: Andersson i Natomöte med Turkiets president [Dagens PS]