Ett av tre exportföretag i Sverige uppger att deras export kraftigt har minskat eller stannat upp helt. ”Man kan säga att de här företagen drabbades av hjärtstillestånd i våras”, säger Carl-Johan Karlsson från EKN, som ligger bakom den nya studien.

ANNONS

Statliga Exportkreditnämnden, EKN, publicerar en ny studie som visar att ett av tre exportföretag uppger att deras export helt stannat av eller minskat kraftigt. Det skriver DN.

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora bolag på EKN, säger att utvecklingen i höst är av största vikt.

”Nu hoppas vi att efterfrågan kommer igång på nytt efter sommaren”, säger han till TT.

EU uppmärksammade risken

TT har talat med industribolaget Quintus Technologies, där runt 98 procent av tillverkningen går på export. Företagets försäljning har nästan halveras och de har varit tvungna att göra betydande nedskärningar.

”Tyvärr har vi också tvingats säga upp personal, vi har gått från 260 till 175 anställda. De flesta har fått gå från våra anläggningar i Västerås men vi har också sagt upp medarbetare vid våra dotterbolag i USA och Kina, säger företagets vd Jan Söderström till TT.

ANNONS
ANNONS

Tidigare under veckan publicerade EU-kommissionen en rapport där man pekade ut Sveriges minskade export som ett riskområde. ”Exportindustrierna har erfarit en stark tillbakagång då gränsöverskridande värdekedjor brutits”, stod det bland annat.

Läs mer: EU gör mörk prognos – men rosar Sverige [Dagens PS]