Efter ett starkt avkastningsår kommer ett svagt januari. Så ser det ut vid en tillbakablick på börsens avkastning. Räkna inte med någon stark början på året, tipsar CNBC.

ANNONS

Om historien har rätt kommer aktiemarknaden inte att fortsätta starkt framåt i januari. Så har trenden sett ut efter de flesta starka år, enligt tillgänglig statistik.

Vid en sammanräkning av den totala avkastningen från Standard & Poor:s 500-index, där även utdelningen räknas in, ser vi en ökning på 29 procent under 2021.

Det har varit ett rekordår efter att världen började återhämta sig från Covid-19.

Men DataTrek Research visar i sin statistik att så starka år vanligtvis följs av en svagare inledning på börsen efter årsskiftet, skriver CNBC.

”Investerare ska inte vänta sig att den positiva trenden från det här året håller sig igenom nästa månad”, säger Jessica Rabe, en av grundarna till DataTrek.

Januari tid för eftertanke hos investerare

”Det finns en mängd orsaker till varför index plötsligt vänder neråt efter nyår, från olika försök att avvärja risker och nya bedömningar inför en försämrad ekonomisk situation.”

Företaget har upptäckt att S&P 500 ända sedan 80-talet har planat ut i januari om avkastningen har varit högre än 20 procent året dessförinnan. 1990 tappade index exempelvis 6,9 procent efter ett mycket starkt 1989. Oftast stiger aktierna de fem första dagarna i januari för att sedan falla.

ANNONS
ANNONS

2021 är tredje året i rad när S&P 500 har lyft mer än tio procent. Men nu väntar osäkerhet för återhämtningen.

 “Vi är fortfarande övertygade om värdet av amerikanska aktier eftersom vi tror att amerikanska företag fortfarande kommer att gå med vinst. Men de exempel på björnmarknadersom vi har listat är värda att överväga när du bestämmer dig för hur mycket exponering mot aktiemarknaden du vill ha tidigt 2022”, säger Rabe till CNBC.

Läs också:

Avanza: Tomterally avslutar urstark börsmånad [Dagens PS]
S&P 500 gick ner på tisdagen [Dagens PS]