December kan bli den starkaste julmånaden sedan 1999 och börsåret som helhet lutar åt att bli det bästa sedan 2009, enligt nätmäklaren Avanza.

ANNONS

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, förklarar att indexet stigit nästan 29 procent på Stockholmsbörsen sedan årets början.

I december är uppgången på OMXS30 8 procent, vilket innebär att det troligen blir den bästa julmånaden på 22 år, enligt Avanzas sparekonom.

I pressmeddelandet från nätmäklaren framgår det att privatspararna gör 354 000 affärer i december. Det är en ökning med 3 procent jämfört med samma månad i fjol.

Omikronpaniken kom av sig

”Omikronfrossan som bröt ut i slutet på november och sänkte börsen närmare 7 procent har lugnat sig och riskaptiten har åter funnit fäste. Det faktum att den nya virusvarianten inte verkar vara lika allvarlig, om än mer smittsam, har fått marknaden att pusta ut med minskad oro för nya kraftiga nedstängningar. I samband med turbulensen noterade Avanza stora nettoköp bland kunderna, vilka fortsatt under december”, säger Nicklas Andersson.

Den mest nettoköpta aktien i december hos Avanza är elbilstillverkaren Tesla följt av Embracer och Securitas.

Tesla ohotad i toppen på köplistan

”Det är första gången någonsin som en amerikansk aktie seglar upp som ohotad etta på topplistan. Detta skapar en intressant sprickbildning i fasaden gällande den annars så starka förkärleken till Sveriges hemmamarknad. Aktien attraherade mer än varannan sparkrona under månaden och är med sina 56 000 ägare den mest ägda amerikanska aktien på plattformen”, säger Nicklas Andersson och uppger att privatspararna passade på att stuva portföljen med Tesla när bolaget snabbt rasade med 29 under hösten.

Efter köpräden från Avanzas privatsparare har Teslaktien gått upp med 23 procent, så tajmningen var perfekt.

Antal ägare i Tesla har enligt Avanzas sparekonom ökat med 67 procent under året, ”men den senaste månaden är det främst befintliga ägare som skalat upp sina positioner”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Här är de 10 mest köpta aktierna hos Avanza i december:

Tesla
Embracer
Securitas
Calliditas Therapeutics
Sinch
Skanska
Alibaba
SOBI
Sandviken Fastigheter
Humble Group

Och 10 mest sålda:

Evolution
SSAB B
Nobina
Nordea
Boliden
ICA Gruppen
H&M
Investor A
Ericsson B
Astra Zeneca

Läs även: Hög riskaptit 2021 bland aktiesparare [Dagens PS]