Experterna överens: En till räntehöjning, sedan stopp

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
Riksbanken
Sveriges riksbankschef Erik Thedéen. (Foto: TT)

Tre experter är överens. Det blir ytterligare en räntehöjning i slutet av månaden och sedan tar det stopp.

ANNONS
ANNONS

Riksbanken kommer med nästa räntebeslut den 29 juni. Det lutar mot ytterligare en höjning på 25 punkter, till 3,75 procent, och sedan är det slut, menar tre experter, skriver Tidningen Näringslivet.

Ytterligare en räntehöjning

Den envist höga inflationen och den svaga kronan gör att Riksbanken kommer behöva fortsätta att höja räntan i slutet av juni, menar Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken. Efter det ser det ut som att det tar stopp, även om det inte går att helt fastställa det när kronan fortsätter att vara så svag.

“Som läget är nu tänker vi att räntenivån har börjat komma upp ganska långt. Vi ser tecken på att det bromsar in tydligt i till exempel bygginvesteringar och detaljhandeln, så vi räknar med att räntan börjar bita ganska mycket”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Riksbanken följer andra centralbanker

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, säger vidare att Riksbanken fortsätter att följa de andra centralbankerna med 25 punkter, där SBAB förväntar sig att “ECB kommer att höja sin styrränta med 25 punkter ett par veckor innan Riksbanken”.

Enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, så är 3,75 en tillräcklig nivå på för att få ner inflationen, och även hon ser framför sig en höjning på 25 punkter i slutet av månaden.

“Vi är en räntekänslig ekonomi om vi ser hur många det är som äger sitt boende och har rörliga räntor, och det kommer att avgöra.”

Läs även: Australien chockhöjer styrräntan igen

Läs även: Räntan: Svaga kronan kan tvinga fram chockhöjning

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS