Räntan: Svaga kronan kan tvinga fram chockhöjning

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
kronan
Den historiskt svaga kronan ger riksbankschefen Erik Thedéen gnolande huvudvärk. (Foto: TT)

Enligt chefsekonom innebär den extremt svaga kronan att Riksbanken kan tvingas höja räntan mer än vad som annars skulle behövas.

ANNONS
ANNONS

“Det bör innebära att Riksbanken behöver höja räntan mer än vad de skulle ha behövt om kronan inte hade försvagats så som den har gjort”, säger Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg till Dagens Industri.

Hon konstaterar att den snudd på historiskt svaga svenska valutan, som på senare tid har handlats till samma nivåer som under finanskrisen, ger inflationen bränsle.

Det här gör inflationsbekämpningen svårare för Sveriges centralbank Riksbanken än andra centralbanker, menar samtidigt Carnegies omvärldsstrateg Helena Haraldsson, berättar Omni Ekonomi.

“Ett moment 22” för Riksbanken

Risken finns att Sverige slungas in i recession i spåren av inflationskampen, varnar Haraldsson i podden Investera & Agera och beskriver problematiken som “ett moment 22”.

Kronförsvagningen är “genuint bekymmersam”, konstaterar experten.

För svenska utlandsresenärer gör kronraset det dyrt att semestra utomlands då det gröper ur köpkraften.

Dessutom slår det extrema krontappet mot dollarn och euron brett mot en rad branscher som handel, transport, livsmedel och fastigheter, skriver Di.

Dagens PS har rapporterat i veckan att kronan hade 150-årsjubileum i tisdags och att valutan dagen därpå slog ett sorts rekord.

Aldrig tidigare har Sveriges valuta varit så värdelös. Och det kommer ta åratal innan det blir någon ordentlig återhämtning från valutamörkret.

Läs mer om det här: Valutamörker: Värdelösa kronan kvar “i flera år”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS