Dagens PS

Australien chockhöjer styrräntan igen

ränta Australien
Räntan fortsätter upp i Australien, för tolfte gången på drygt ett år. (Foto: Twitter)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 06 juni 2023Publicerad: 06 juni 2023

På tisdagen höjde Australiens centralbank räntan igen – för tolfte gången på drygt ett år. Det kan bli fler höjningar eftersom det inte går i rätt riktning att få ner den envisa inflationen i landet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Australiens inflation hänger kvar på 6,8 procent, långt från de två till tre provcent som centralbanken vill se att inflationen hamnar på. Och det kan ta lång tid att nå dit, och man har därför flaggat för att det kan bli fler räntehöjningar än den som kom på tisdagen – den tolfte sedan maj förra året, skriver News.com.au.

Australien höjer styrräntan med 25 punkter

Trots att många australiensare kämpar ekonomiskt med både höga bolån och hyror, tillsammans med en envis inflation, så höjer alltså Reserve Bank of Australia (RBA) räntan med 25 punkter till 4,10 procent.

Så hög styrränta har landet inte sett på elva år, och under pandemin var den nere på 0,1 procent, så många invånare har nu svårt att hänga med i svängarna. Samtidigt varnar RBA-chefen Philip Lowe för att det inte är slut med höjningarna än.

“Inflationen i Australien har passerat sin topp, men med sju procent är den fortfarande för hög och det kommer att dröja innan den är tillbaka i målintervallet”, uppger han.

Problemet är att många matkedjor behåller sina höga priser samtidigt som fastighetsägare fortsätter att höja hyrorna, vilket sätter press på många familjers besparingar. Samtidigt som centralbanken fortsätter att höja räntan så väller kritiken in att det drabbar dem som redan har det sämst ställt.

“Man inte ha en sund nationell ekonomi om människor inte har förtroende för sina hushållsbudgetar”, säger Sally McManus på det fackliga nätverket ACTU.

Läs även: Australien höjer räntan – flaggar för fler höjningar

ANNONS

Läs även: Hur mycket höjer centralbankerna räntan?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS