Problemet är inte europeiska banker som sitter säkert enligt experter. Istället är det bankerna på andra sidan Atlanten som kan skaka fortsatt framöver. 

ANNONS

Den utbredda osäkerheten inom bankvärlden kommer fortsätta under 2023, men i Europa sitter bankerna säkert, jämfört med i USA menar några experter, skriver CNBC.

ECB har dämpat fallet inom EU

Både ECB och EU-kommissionen har arbetat hårt för att dämpa bankrisen inom eurozonen och lyckats med det menar vd:n för konsultfirman Ambrosetti, Valerio De Molli.

”Vad som kan hända framöver i USA är dock ett mysterium”, säger han.

Han menar att kollapsen av SVB kan utlösa en kedjereaktion men att EU har lyckats stabilisera sitt banksystem så att en upprepning av finanskrisen 2008 är ”omöjlig”.

Banker måste ligga steget före

Det gäller att hela tiden ligga steget före och inte upptäcka misstagen i efterhand, säger George Papaconstantinou, som tidigare var Greklands finansminister, som inte heller han har höga förhoppningar på USA:s banksektor. SVB-kollapsen beror på ”politiska misslyckanden i USA” enligt honom och för Credit Suisse del handlar det om ”misslyckanden i riskhantering”.

Det kommer inte bli lätt för bankerna framöver som kommer behöva utöva ”ett krig på två fronter”, där de slåss mot inflationen och osäkerheten inom finanssektorn på samma gång, menar Gene Frieda, strateg på det amerikanska investmentbolaget Pimco.

”Vi kämpar fortfarande mot inflationen, samtidigt som vi kämpar mot alla dessa osäkerheter inom banksektorn.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bankpanik och sval börsreaktion förvånar chefsstrateg [Dagens PS]

Läs även: Analytikern: ”Risk för ännu allvarligare eldsvåda” [Dagens PS]