Bankernas förtroendekris bäddar för något ännu värre än enskilda bankers kollaps. Det kan utveckla sig till en betydligt allvarligare eldsvåda, likt finanskrisen 2008. ”Även för hälsosamma banker”, säger Luke Bartholomew som är chefsekonom på Abrdn.

ANNONS

Problemen i banksektorn är inte systematiska, men risken växer. Det är budskapet i en analys från Abrdn, som höjer ett varningens finger för att bränderna ska eskalera från enskilda banker till något betydligt mer destruktivt:

MISSA INTE: Christer Gardells sämsta affär: Sumpade 45 miljarder [Dagens PS]

”Allvarligare eldsvåda”

”Kriser kan visa sig som en rad till synes olyckligsaliga chocker, som samlas till systemövergripande hot. Så det finns alltid risken för en ännu allvarligare eldsvåda”, säger chefsekonomen Luke Bartholomew.

Så vad innebär det, skulle man kunna fråga sig. Ett värsta tänkbara scenario, säger han:

”Det är ett sätt att säga, en regelrätt systemkris som hotar hela finanssystemets existensiella hälsa, likt 2008”.

ANNONS
ANNONS

Abrdn är en global investeringshanteringsfirma baserad i London, med verksamhet och kunder över hela världen. Abrdn har en total omsättning på 1,18 miljarder brittiska pund och en total förvaltat kapital på 449,2 miljarder pund, enligt rapporten för 2020.

Exempelvis förvaltar bolaget pensionsfonder, investeringsfonder och andra finansiella produkter.

Även hälsosamma banker

Det är inte bara banker med överdriven risk som kan skadas, menar Luke Bartholomew:

”Hur som helst kommer bankerna sannolikt att förbli under press på både skuld- och tillgångssidan av sina balansräkningar, genom att spararna söker mer konkurrenskraftiga räntor respektive värdeförluster för värdepapper. Även för friska banker kommer räntenettomarginalerna sannolikt att minska, vilket tynger kreditskapandet”.

Tillsammans med räntehöjningarna skapar det sjunkande förtroendet för finanssektorn, minskade tillgången på krediter och den höga inflationen tillräckliga förutsättningar för en amerikansk recession i år.

”Pusselbitarna för en amerikansk recession senare i år faller på plats”, säger Luke Bartholomew.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om bankkrisen:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Stubinen är tänd – Kinas banker i nödläge: miljarder i obetalda lån [Dagens PS]

Handelsbankens tips i bankfrossan [Dagens PS]

Credit Suisse-dramat skrämmer svenska sparare [Dagens PS]