Antalet börsnoteringar har fallit brant under 2022 jämfört med rekordnivåerna året innan. Men erbjuder nästa år bättre förutsättningar? De flesta menar att de kan dröja innan vi ser en vändning.

ANNONS

Mängden pengar som satsas på börsintroduktioner har fallit med 68 procent hittills i år jämfört med 2021 I USA rör det sig om en 93-procentig minskning. 207 miljarder dollar har hittills flutit in nyintroducerade bolag.

Inte ens ökningen av nya börsbolag i Kina respektive Mellanöstern kompenserar för det amerikanska bortfallet, skriver Bloomberg.

Senast som marknaden kyldes ned så hastigt var vid finanskrisen 2008. Då minskade kapitalet vid börsintroduktionerna med hela 73 procent.

Experterna är överens om att det som har drivit fram situationen är den höga inflationen och räntehöjningarna som har kommit på plats för att tämja den.

I en situation där lån och krediter har varit mycket billiga har risktagandet gynnats. Men av de bolag som börsintroducerades förra året har det gått dåligt för många 2022.

ANNONS
ANNONS

Techbolag med innovativa och expansiva idéer har ridit på den vågen. I ett högränteläge kräver investerarna lönsamhet framför allt, och det kan jättarna inom den nya tekniken inte uppvisa.

Samtidigt väljer investerare också bort att satsa på mer säkra kort. Och för att det ska kunna vända behöver investerarna få mer förutsägbarhet.

Börsnoteringar vänder med räntan

”När det finns en övertygelse om att inflationen har nått en topp och vi har klarhet i utsikterna för räntan – troligen under andra kvartalet nästa år – så kommer vi att börja se marknaden vända”, säger Edward Byun, specialist på Asien-marknader hos Goldman Sachs, till Bloomberg.

De två marknaderna som gick bra 2022 – Kina och Mellanöstern – kommer sannolikt att fortsätta att göra det, enligt de experter som Bloomberg har talat med.

Det handlar om slopade nedstängningar i Kina och om sjunkande oljepriser för Mellanöstern. Samtidigt har flera ekonomer läst in en mildring i Federal Reserves räntepolitik framöver. Det skulle långsamt stabilisera läget.

ANNONS
ANNONS

Men osäkerheten inför nästa år är ändå stor.

”Vi förväntar oss att börsnoteringarna nästa år kommer att komma tillbaka, kanske redan under första kvartalet. Men marknaden kommer bara att vara öppen för ett fåtal sektorer”, säger Andreas Bernstorff, chef för aktiekapitalmarknaden på BNP Paribas, till Bloomberg.

Läs också:

2022 en katastrof för svenska börsnoteringar [Dagens PS]