Dagens PS

2022 en katastrof för svenska börsnoteringar

börsnoteringar
Det går inte alls bra för Nasdaq, men de hoppas på en vändning. (Foto: TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 08 dec. 2022Publicerad: 07 dec. 2022

Nästan ingen vill börsnoteras under ekonomins helvetesår 2022. Antalet börsnoteringar är bara en bråkdel av vad de var i fjol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Goldman Sachs råder bolagen som vill börsnoteras att vänta, rapporterar Bloomberg. De osäkra marknaden gör att värderingen blir osäker, och de som kan vänta borde vänta. Det ser ut som att alla som har kunnat följa det rådet har gjort det.

MISSA INTE: Pension: Svenska Kyrkans miljardaffär utreds av Finansinspektionen

Kollaps för börsnoteringar

I slutet av 2021 börsnoterades tre företag i veckan. Totalt nynoterades 140 bolag under året – ett riktigt toppenår för Nasdaq First North. Men i år har nybyggarandan förbytts med skepsis. Totalt har bara ett femtiotal bolag börsnoterats i Sverige under 2022.

ANNONS

Senaste nytt

Inställda noteringar

Gotlandsbolaget sticker ut och aktien öppnades för handel på onsdagen, efter 160 år av färjetrafik mellan Visby och Nynäshamn. Men annars är det avvaktan som råder.

Läkemedelsföretaget Meds som skulle börsnoteras tidigare i år drog tillbaka sin emission på grund av det rådande världsläget. Även doktor.se drog tillbaka sin ansökan i avvaktan på bättre tider.

Ett skitår

ANNONS

Börserna har fallit ihop under 2022. Halva börsvärdet inom fastighetsbranschen har försvunnit sedan Rysslands invasion av Ukraina, de rusande råvarupriserna, elräkningarna som skjuter i höjden och de allt dyrare levnadsomkostnaderna för hushållen.

Lönerna hinner inte ikapp inflationen, vilket gör att konsumtionen tar stryk. Det är ett radband av faktorer som alla gör det vanskligt och osäkert att värderas just nu. Därför väljer många bolag att vänta, berättar Adam Kostyal som är chef för noteringsverksamheten på Stockholmsbörsen Nasdaq.

“Vi har haft en avvaktande situation – hela marknaden har varit dämpad”, säger han i ett pressmeddelande hos Danske Bank.

Rasar även i New York

Det är börsvärldens sätt att säga att det går riktigt dåligt. Även på jättebörsen i New York, världens största, rasar siffrorna. 80 procent färre börsnoteringar än i fjol, och 93 procent mindre intäkter för börsintroduktionerna på den amerikanska aktiemarknaden, skriver Fortune.

De goda nyheterna är att många bolag som velat notera sig under 2022, men väntat, har gjort steg i rätt riktning för att få ordning på sina papper. Det gör att återhämtningen kan bli snabb och kraftfull när pendeln svänger tillbaka, skriver Bloomberg.

Läs mer om börsnoteringar:

Nu börsnoteras Gotlandsbolaget  

ANNONS

Katastrofår för börsnoteringar i New York

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS