Det har blivit dags att sälja av dina kryptovalutor – om du inte är beredd att hålla dem under lång tid. Det menar James Malcolm, växelkursanalytiker hos UBS, som spår en kommande kryptovinter.

ANNONS

Flera bedömare tror att bitcoin och andra kryptovalutor är på väg in i en repris av det som hände 2018. Bloomberg använder analogin “kryptovinter” för att beskriva läget, och förklarar att det är värre än en björnmarknad på börsen.

Det som hände 2018 var att bitcoin föll med 80 procent till summor motsvarande 31 000 dollar, för att sedan ligga kvar där i ett helt års tid. Bitcoin nådde faktiskt inte någon ny rekordnivå igen förrän 2020.

Och nu tror analytikerna att vi kan vara på väg dit igen.

Kryptovinter när Fed tar bort åtgärder

Nyligen föll bitcoin på nytt med 50 procent, efter en rekordvärdering på 69 000 i november. De stora kryptovalutorna tillsammans har tappat 1000 miljarder i värde. Marknaden har fått allt mer kalla fötter sedan den amerikanska centralbanken Federal Reserve började skala bort sina stödåtgärder och aviserade räntehöjningar. Det är också den största anledningen till att många tror på en långvarig nedgång, en kryptovinter.

“Vi har den här frågan om hur vi karakteriserar det hela och den närmsta liknelsen är antagligen 2018, vilket ger den här idén om en kryptovinter, säger James Malcolm på UBS.

“Det ser ut att bli ganska en ganska svår och antagligen lång period och färför är vinterliknelsen ganska bra. Men kom ihåg att kryptovintern 2018 inte bara varade under den norra hemisfärens vintermånader. Den sträckte sig i stort sett över ett helt år.”

Fler behåller investeringar och intresse

En mängd liknande uttalanden har postats på sociala medier den senaste tiden från amerikanska analytiker.

ANNONS
ANNONS

Antoni Trenchev, medgrundare och partner på Nexo, säger till Bloomberg att den ena definitionen av en kryptovinter redan är uppfylld, nämligen en snabb nedgång.

Skillnader i relation till 2018 är att de stående investeringarna i bitcoin just nu fortfarande star kvar. FTX lanserade en riskkapitalfond på två miljarder dollar nyligen, och kryptogurun Andreessen Horowitz siktar på kryptofonder till ett värde av 4,5 miljarder. Också stora institutionell spelare tycks behålla sitt intresse för delar av branschen. Många startar egna valuator och NFT:er. Det kan tyda på en mindre skarp utveckling den här gången.

Läs också:

Kommer bitcoin att svänga med börsen [Dagens PS]
Kryptoraset fortsätter – bitcoin under 34 000 dollar [Dagens PS]