Flera bedömare tror att börsen skakar åtminstone de närmsta två månaderna. Samtidigt är det nyttigt att kunna hantera svängningarna och inte agera i ren panik, tycker Cristofer Andersson, författare och expert på börspsykologi.

ANNONS

Den senaste tidens nedgångar på börsen får en del investerare at snabbt sälja av sina innehav. Men Cristofer Andersson tycker att man kan lugna ned sig, skriver Göteborgs-Posten.

Han menar att vi kan vänta oss några månader då börsen skakar, och tror inte att placeringarna kommer att ge så hög avkastning som de gjorde förra året.

Inflation och höjda räntor kommer att sänka de möjligheterna, vilket skrämmer många. Men det bästa är att inte se nedgången som början på en domedag.

Börsen skakar – så sitter du still

Han inser att det är svårt att sitta still i båten och ta det lugnt när man ser sina investeringar krympa på kontot, men manar till att tänka analytiskt. För att förenkla det tycker han att man ska gå igenom placeringarna och tänka på att de pengar som är investerade på börsen ska fortsätta att vara där i fem år.

I annat fall ska de inte sättas där från början.

Om man upplever sig ha för mycket av sina tillgångar på börsen och behöver ta dem tillbaka tidigare, så tycker han att man ska sälja av i långsam takt, eftersom upp- och nedgångar är svåra att pricka in. Också för den som köper gäller försiktighet – att inte köpa allt samtidigt.

ANNONS
ANNONS

”Om man vet att man inte behöver pengarna, så behöver man inte göra någonting, så länge man är bekväm med det man äger”, säger Cristofer Andersson till Göteborgs-Posten.

Läs också:

Så går börsen enligt Goldman Sachs [Dagens PS]