Den höga värderingen, i synnerhet den amerikanska, har till och med fått de mer optimistiska aktörerna på Wall Street att bli lite mer försiktiga. Dit hör Goldman Sachs. Så går börsen enligt investmentbanken.

ANNONS

I en färsk analys varnar banken för att avkastningen de närmaste åren kan bli negativ om historien får råda.

Den högsta decilen

Goldman Sachs har delat in historisk värdering i tio olika fack. Från billig till dyr. Den nuvarande värderingen av USA-börsen platsar i den högst värderade tiondelen längst till höger.

De gånger som börsen legat i den decilen har de efterföljande fem åren inneburit en negativ årlig avkastning om 0,5 procent (blå stapel). Sannolikheten att börsen ändå levererar positiv avkastning är lägre än 30 procent.

Investerardygnet
Källa: Goldman Sachs


Brasklapp

Det är, enligt Goldman Sachs, inte bra odds för börsen närmaste tiden. Detta trots att banken räknar med stigande vinster såväl i år som nästa år. Men det gäller i första hand USA-börsen som har en väsentligt högre värdering än resten av värden. Den brasklapp som Goldman Sachs kastar in är att börsen värderingsmässigt klev in i den tionde decilen redan 2016. Sedan dess har börsen sitigt 133 procent.

Teknologiaktier fortfarande favoriten

Historien kan naturligtvis ta nya spår. Men med centralbanker som reducerar stimulanser, räntor som kommer att höjas samt att inflationen stiger så kanske inte just den här miljön levererar positiv avkastning.

ANNONS
ANNONS

De aktier som banken rekommenderar i det här klimatet är tillväxtaktier med hög kvalitet. Teknologisektorn är fortfarande favoriten.

Läs mer: Höjd ränta ingen fara säger Wall Street [Dagens PS]