Dagens PS

Ex-toppchef stämmer Peter Thiels kumpan – "giftig"

Peter Thiel
Dollarmiljardären Peter Thiels riskkapitalbolag Mithril Capital är i blåsväder igen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 maj 2023Publicerad: 21 maj 2023

Den före detta toppchefen på techinvesteraren och dollarmiljardären Peter Thiels riskkapitalbolag anklagar vd:n för grov mobbning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I stämningsansökan som nu lämnats in till domstolen i San Francisco, USA, hävdar den tidigare chefen på riskkapitalbolaget Mithril Capital att han drevs bort från sitt arbete av en “dysfunktionell och giftig” ledning, berättar Bloomberg.

I fokus för anklagelserna från ex-toppchefen James ‘Jim’ O’Neill, som är en Silicon Valley-investerare, står Mithril Capitals vd Ajay Royan, grundare av riskkapitalbolaget Mithril 2012 och som jobbat ihop med Peter Thiel i mer än två decennier och före Mithril jobbade på Thiels hedgefond Clarium Capital, som lades ned.

Duon Thiel och Royan är som framgår mångåriga affärskompanjoner.

Peter Thiels kompis anklagas för att vara lynnig

Nu beskyller James ‘Jim’ O’Neill, som också varit en av Peter Thiels parhästar, Ajay Royan för att ha ett “oberäkneligt beteende” och att det låg bakom hans uppsägning 2019.

James ‘Jim’ O’Neill och Ajay Royan arbetade även tillsammans på den skrotade hedgefonden Clarium Capital.

När det gäller Mithril Capital är det inte första gången det stormar kring bossen Ajay Royan.

Enligt Bloomberg anklagade flera anställda honom för fyra år sedan för misskötsel av riskkapitalbolaget, vilket då gav upphov till en utredning av FBI.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Påstår att vd:n var ute efter hans andel i företaget

Den här gången påstår före detta toppchefen James ‘Jim’ O’Neill sin tidigare chef för att ha “orkestrerat” hans uppsägning för att ta hans andel i företaget.

Ytterligare en orsak var att Royan, enligt O’Neill, fruktade att han var en “potentiell rival” i relationerna till Peter Thiel.

I stämningen anför O’Neill att han är föremål för kontraktsbrott och utsatts för otillbörliga affärsmetoder. Han kräver nu ett ospecificerat skadestånd, bland annat för “känslomässigt lidande, förnedring” och annan “mental ångest”, uppger Bloomberg som inte lyckats få någon kommentar från vare sig Mithril eller den anklagade vd:n.

Stämts tidigare av sin toppadvokat

Det är inte första gången riskkapitalbolaget, som har sitt säte i Austin, Texas, stäms.

2019 anklagade företagets chefsjurist Crystal McKellar vd:n Ajay Royan för att ha blåst upp portföljbolagens värderingar.

McKellar hade då avskedats och hävdade att det var en hämnd för att hon varnat myndigheterna om misstänkt bedrägeri på riskkapitalbolaget.

ANNONS

Toppadvokatens stämningsansökan föregicks av en stämning från Mithril, som menade att hon dragit i gång en smutskampanj mot företaget för att starta ett konkurrerande riskkapitalbolag.

Inget av dessa båda fall ledde till någon rättsprocess utan stämningarna drogs tillbaka 2020, dock är det oklart om det slutade med förlikning parterna emellan, enligt Bloomberg.

Läs även: Peter Thiel om Warren Buffett: “Sociopatisk morfar”

Läs också: Techmiljardärer försöker förhindra åldrande

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS