Dagens PS

Techmiljardärer försöker förhindra åldrande

Med stöd från techmiljardärer som Peter Thiel och Jeff Bezos ska forskare nu börja arbeta med att försöka föryngra mänskliga celler
Med stöd från techmiljardärer som Peter Thiel och Jeff Bezos ska forskare nu börja arbeta med att försöka föryngra mänskliga celler. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 feb. 2022Publicerad: 18 feb. 2022

Med stöd från miljardärer som Peter Thiel och Jeff Bezos ska ett drömteam av forskare börja arbeta med att försöka föryngra mänskliga celler, med målet att förhindra ålderssjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Storbritannien byggs ett nytt institut av Altos Labs med stöd av Silicon Valley-miljardärer som Jeff Bezos och Peter Thiel. Altos har anlitat ett drömteam av forskare, bland annat flera Nobelpristagare, som under våren ska börja arbeta med målet att föryngra mänskliga celler, det rapporterar The Guardian.

Arbetet ska gå ut på att förhindra ålderssjukdomar och inte på att söka efter odödlighet. Forskarna ska arbeta vid två labb i USA och ett i Storbritannien samt även samarbeta med forskare i Japan.

Handlar om att öka hälsan

Professor Linda Partridge vid University College Londons Institut för hälsosamt åldrande (Institute of Healthy Ageing) menar att tiden är kommen för detta. Hon tror att det Altos kommer göra är att påskynda processen för att ta reda på om det här kommer fungera eller inte.

Även professor Janet Lord, chef för Institutet för inflammation och åldrande (Institute for Inflammation and Ageing) vid University of Birmingham är hoppfull.

“Det här handlar inte om att utveckla den första 1 000-åriga människan, det handlar om att se till att man kan njuta av ålderdomen och inte bara stå ut med den. Vem vill förlänga livslängden om det enda det innebär är ytterligare 30 år av ohälsa? Det här handlar om att öka hälsan, inte livslängden”, säger hon till The Guardian.

Miljardärer vill förhindra åldrandet

Projektet stöds av Silicon Valley-miljardärer med 3 miljarder dollar, drygt 28 miljarder kronor. Det här är dock inte första gången som Silicon Valley-miljardärer öser pengar på projekt som handlar om att lösa åldrandets gåta.

ANNONS

Med en budget på 1 miljard dollar, nästan 9,5 miljarder kronor, började California Life Company, studera möss och nakna mullvadsråttor år 2013. Mössens genomsnittliga livslängd är sex år och mullvadsråttans 30 år, målet var att kartlägga åldersprocessen och förlänga en hälsosam livslängd, bolaget har ännu inte producerat några produkter.

Peter Thiel vill bli 120 år

Förväntningarna från Silicon Valley har dock inte dämpats. Pay Pals och Palantirs medgrundare Peter Thiel hoppas kunna leva till 120 och är en förespråkare för anti-ageing-behandlingar. Han har investerat miljontals dollar i anti age-forskning, särskilt den ideella organisationen Methuselah Foundation som vill göra 90 till det nya 50 redan till 2030.

The Guardian skriver att Peter Thiel har hävdat att när kraftfulla beräkningar används på biologi kommer det bli möjligt att: “förhindra alla mänskliga krämpor på samma sätt som vi kan fixa buggar i ett datorprogram. Döden kommer så småningom att reduceras från ett mysterium till ett lösbart problem”.

Vill inte lösa fattigdom och krig

År 2016 samlade det Silicon Valley-baserade startupbolaget Unity Biotechnology 116 miljoner dollar, över en miljard kronor, från bland annat Peter Thiel och Jeff Bezos för att skapa behandlingar som spolar ut åldrande celler. Bolagets grundare Ned David tror att läkemedlen kan: “förånga en tredjedel av mänskliga sjukdomar i den utvecklade världen”, det skriver The Guardian.

För att förhindra död behövs dock mer än att förhindra åldrande, men miljardärer verkar mindre intresserade av att lösa sådant som fattigdom, svält och krig.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Miljardärers jakt på ökad livslängd kan gynna alla

Läs mer: Jeff Bezos och Peter Thiel satsar miljoner på att lura döden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS