Efter Drottning Elizabeth II:s död blir hennes son Kung Charles III. I Australien protesterar folk mot att hans ansikte ska pryda nya sedlar och Antigua och Barbuda kommer kanske folkomrösta om monarkin.

ANNONS

Efter Drottning Elizabeth II:s bortgång har Antigua och Barbudas premiärminister Gaston Browne sagt att landet ska rösta om huruvida landet ska bli en republik. Kommentarerna gjorde premiärministern efter att han bekräftat Kung Charles III som kung och stadschef för den karibiska nationen, det rapporterar BBC.

Enligt Gaston Browne kan en omröstning ske inom tre år, och han sade att han har för avsikt att införa folkomröstningen om han väljs om nästa år. Han underströk dock att det inte handlar om en fientlig handling.

Förväntar sig att vinna nästa val

Premiärministern förväntar sig att vinna nästa val, hans parti har 15 av de 17 platserna i representanthuset, men han är medveten om att det inte finns någon stor efterfrågan på en folkomröstning om saken.

”Jag tror att de flesta inte ens har brytt sig om att tänka på det”, sade Gaston Browne till ITV News, skriver BBC.

Ingen folkomröstning i Australien

Australien uteslöt tidigare en liknande omröstning inom de närmaste fyra åren, men Drottning Elizaabeth II:s död har åter väckt Australiens debatt om monarkin.

I Australien kräver en del att landets avlidna nationalikon Steve Irwin ska hamna på femdollar-sedlar i stället för nya kung Charles III, andra föreslår fåglar, livsmedel eller karaktärer från TV, det skriver Daily Mail.

Elizabeth II:s död, efter 70 år på tronen, innebär flera förändringar i Australien, inklusive införandet av nya sedlar och mynt. På internet protesterar och kommenterar australier, men de kommer få vänta på nya femdollar-sedlar med bild på Kung Charles III, landets centralbank noterar att någon omedelbar förändring av landets sedlar inte kommer göras.

Kommer på nya femdollar-sedlar

Reserve Bank och Australia har dock bekräftat att den nya kungen kommer finnas med på en ny femdollar-sedel.

”Den regerande monarken har traditionellt sett uppträtt på den lägsta valören av australiensiska sedlar”, har centralbanken sagt, enligt Daily Mail. Sedlarna med Elizabeth II kommer dock inte dras tillbaka utan finnas kvar i omlopp.

ANNONS
ANNONS

I framtiden kommer sannolikt australiska mynt prydas av Kung Charles III:s huvud och de nya mynten kommer cirkulera tillsammans med de mynt som pryds av Drottning Elizabets II:s huvud, det skriver Daily Mail.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kung Charles på pundet efter drottningens död [Dagens PS]