Dagens PS

Kung Charles på pundet efter drottningens död

Prins Charles
Prins Charles kommer att pryda sedlar och frimärken. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 09 sep. 2022Publicerad: 09 sep. 2022

Få har haft en så stor roll i att marknadsföra Storbritannien som drottning Elizabeth II. Drottningen pryder sedlar, frimärken, pass och mycket annat. Nu behöver bilden bytas ut, enligt BBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De 2900 miljarder brittiska mynt som finns i omlopp har alla drottningens porträtt på sig, varav det senaste var en avbildning från när hon var 88 år gammal. Efter 70 år vid makten är drottningen en av britternas tydligaste ikoner.

Det kungliga myntverket i Storbritannien är en av de myndigheter som nu kommer att behöva byta ut drottningens porträtt mot kung Charles III, som det ser ut.

Men när det kan bli dags för ett sådant sedelbyte är inget som myndigheten vill uttala sig om när BBC staller frågan. Det är sannolikt att drottningens ansikte också framöver och under en längre tid kommer att pryda valutan.

Det blir en återgång till situationen 1971, då det var vanligt med helt olika brittiska monarker på pengarna.

Kung Charles med blicken vänd åt vänster

Men även om man inte har bestämt när pundet ska börja prydas av kung Charles, så finns det några saker som redan står klart. En av dem är exempelvis att den blivande kungen kommer att blicka åt vänster på sedeln – enligt tradition är det nämligen något som ska alternera mellan varje monark.

Också postverket i Storbritannien ligger under kungadömets kontroll, och frimärkena pryds av drottningens ansikte sedan 1967.

Dessutom är mycket av den statliga egendomen, exempelvis postlådorna prydda med drottningens sigill, EIIR.

Förutom det här blir flera fysiska värdepapper ogiltiga inom två år då de utfärdades av drottning Elizabeth. Det gäller omkring 900 sådana värdepapper.

Läs också:

Drottningen är död – länge leve kung Charles III ’
Kända röster hyllar drottning Elizabeth II

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS