EU:s nya sanktioner mot Ryssland kommer, enligt källor till CNBC, sannolikt inkludera stål, lyxvaror och flygbränsle.

ANNONS

EU arbetar med ett nytt sanktionspaket mot Ryssland och det kommer troligtvis innehålla sanktioner mot import och export av sådant som stål, flygplansbränsle och lyxvaror, samt begränsningar av flygplansleasing, det har två källor berättat för CNBC.

Det råder dock fortfarande delade meningar om huruvida sanktionerna ska utökas till import av energi, detta trots fler och fler bevis på ryska krigsförbrytelser i Ukraina.

Uppmaningar om att gå längre

Enligt Ukrainas riksåklagare har 410 kroppar hittats i städer runt Ukrainas huvudstad Kiev som har återtagits från ryska styrkor och de utgör en del i en utredning om krigsbrott. Olika internationella medieorganisationer rapporterade i helgen om massmord på civila i staden Butja, nära Kiev.

Rapporterna har lett till uppmaningar inom EU om att gå längre för att straffa Ryssland för landets oprovocerade invasion av Ukraina och man arbetar nu med ett femte sanktionspaket. De nya åtgärderna förväntas bli godkända senare i veckan.

Kan fortfarande förändras

De två EU-tjänstemän som berättat om arbetet med sanktionspaketet för CNBC vill inte namnges på grund av samtalens känsliga karaktär. Enligt källorna pågår arbetet fortfarande och kan förändras.

En av källorna menar att det är uppenbart att en stor komponent saknas, och syftar på den ryska energisektorn. Sedan Ryssland invaderade Ukraina har ett omedelbart förbud mot rysk gas, olja och även kol debatterats inom EU.

Alla stöder inte totalförbud

Vissa EU-länder stöder ett totalförbud medan andra hävdar att de är för beroende av rysk energi och att ett förbud skulle skada deras ekonomier mer än Rysslands.

Frankrikes president Emmanuel Macron sade på måndagen efter avslöjandet om grymheterna i Butja att EU borde komma överens om att begränsa rysk kol och olja och i mars meddelade Polen att de skulle stoppa importen av ryskt kol.

Kan inte minska gastillförseln

Det finns dock en grupp EU-länder som inte vill godkänna energisanktioner mot Ryssland. På måndagen sade den tyska finansministern Christian Lindner till CNBC att de vill att EU blir mindre beroende av rysk energiimport och att Tyskland kommer stöda ytterligare sanktioner mot Ryssland.

ANNONS
ANNONS

”Vi måste sätta mer press på Putin och vi måste isolera Ryssland, vi måste bryta alla ekonomiska förbindelser med Ryssland, men för tillfället är det inte möjligt att minska gastillförseln”, sade han också till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Macron kräver sanktioner mot rysk olja efter Butja [Dagens PS]