Utöver Alexander Ernstberger begärs ytterligare tre inblandade i Allra-härvan nu i personlig konkurs, skriver Expressen.

ANNONS

Det är statliga Pensionsmyndigheten som begär de dömda Allra-profilerna i personlig konkurs i hopp om att få in pengar till skadeståndet på närmare 170 miljoner kronor.

”Vi är glada att vi nu har fått juridiskt svart på vitt att hovrättens dom står fast. Det hjälper oss att kraftsamla i det viktiga arbete vi gör för att få tillbaka och återföra pengar som pensionärer och pensionssparare har förlorat”, sade Daniel Barr, generaldirektör på Pensionsmyndigheten, sedan Högsta domstolen, HD, meddelat att inte beviljar prövningstillstånd i Allra-målet, som Dagens PS berättade om då.

Allras vd Alexander Ernstberger dömdes av hovrätten till sex års fängelse för trolöshet mot huvudman, grovt brott, grovt mutbrott och grovt tagande av muta.

David Persson Rothman dömdes till fem års fängelse för häleri, grovt brott, penninghäleri, grovt brott, grovt mutbrott, grovt tagande av muta. Olle Markusson dömdes till fem års fängelse för grovt bokföringsbrott, grov bestickning, grovt givande av muta och medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott. Johan Bergsgård dömdes till fyra års fängelse för trolöshet mot huvudman, grovt brott.

Grönt ljus att inleda jakten på pengar
Samtliga överklagade till Högsta domstolen. Dock utan framgång alltså.

Efter HD:s besked fick Pensionsmyndighetens advokatbyrå Trägårdh klartecken att inleda fas 1 av jakten på Allrapengarna genom konkursförfarandet, skriver Expressens Dina Pengar.

ANNONS
ANNONS

I sina ansökningar anför Pensionsmyndigheten att Kronofogden inte funnit att de fyra dömda Allra-topparna har tillgångar som täcker skadeståndsanspråket.

Mot bakgrund av det är ”det rimligt, enligt Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson, att en konkursförvaltare utreder om det finns tillgångar som går att utmäta, skriver Expressen och berättar att Pensionsmyndighetens ombud har begärt advokat Nils Åberg som konkursförvaltare.