Alexander Ernstberger, vd för Allra, döms till sex års fängelse för bland annat mutbrott och trolöshet mot huvudman. Det meddelar Svea hovrätt på torsdagsförmiddagen.

ANNONS

I tingsrätten frikändes Alexander Ernstberger och de andra tre åtalade – men hovrätten gör en annan bedömning. Hovrättens ledamöter var eniga angående de fällande domarna.

Även Allras vice vd David Persson Rothman, Allras förvaltningschef, samt vd:n för bolaget Oak Capital Group döms i det som Svenska Dagbladet kallar för ett av 2000-talets mest uppmärksammade ekobrott. Två av dem får fem års fängelse och en av dem får fyra års fängelse.

”Samtliga åtalade varit införstådda med upplägget, brottsplanen, och alla har varit aktiva i genomförandet och väsentliga för att realisera planen,” skriver hovrätten i sin dom.

”Har varit grova”

”Brotten har varit grova med hänsyn till att de har rört betydande belopp”, säger hovrättsrådet Christer Lundh i ett pressmeddelande om domen.

Upplägget som hovrätten alltså finner bevisat var brottsligt handlar om en affär som Allra (då Svensk fondservice) gjorde via mäklarfirman Oak Capital i maj 2012. Allra investerade 430 miljoner kronor. Provisionen till Oak Capital var 170 miljoner kronor, resten investerades i värdepapper.

Åklagaren har hävdat att köpet inte var att ge avkastning för PPM-spararna – det var istället att generera vinst till Oak Capital, som skulle användas för att köpa aktierna i Alexander Ernstbergers och David Persson Rothmans ägarbolag. Affären gick alltså ut på att Allra-grundarna skulle berika sig själva, enligt åtalet.

Hovrätten: Föregåtts av särskild planering

Hovrätten väljer alltså att köpa åklagarens argumentation. Alexander Ernstberger döms förutom sex års fängelse också till näringsförbud i tio år.

ANNONS
ANNONS

”Brottsligheten har omfattat mycket betydande belopp med motsvarande skada för huvudmannen och inneburit ett missbruk av det särskilda förtroende som det innebär att få förvalta pensionsmedel. Alexander Ernstberger har varit ledande både vad det gäller planering och genomförande av brottsplanen. Brotten har föregåtts av särskild planering. Tillvägagångssättet har varit förslaget och gjort brottsligheten svårupptäckt. Genom brottsligheten har Alexander Ernstberger kunnat tillgodogöra sig flera tiotals miljoner kronor. Några förmildrande omständigheter som påverkar straffvärdet finns inte. Straffvärdet för den brottslighet Alexander Ernstberger har låtit sig komma till last motsvarar fängelse i sex år”, skriver hovrättsrådet Christer Lundh i pressmeddelandet.

Läs mer: Från jetset-liv till korv och makaroner

Läs mer: Allras vd: ”Man har varit lite gisslantagen”