Riskkapitalbolaget EQT AB köper det asiatiska investeringsbolaget Baring Private Equity Asia för drygt 71 miljarder kronor.

ANNONS

Baring Private Equity Asia är, enligt ett pressmeddelande, ”en ledande privat investeringsfirma” och sammanslagningen beskrivs som ”transformativ förändring för EQT:s globala räckvidd med omedelbart ökad närvaro i hela Asien”.

EQT AB, som förvärvar Baring Private Equity Asia, BPEA, för 6,8 miljarder euro, nästan 71,4 miljarder kronor, är moderbolaget och inte någon av fonderna. Dagens Industri skriver att köpeskillingen är 24,1 procent av det som EQT den 31 december 2021 redovisade som förvaltat kapital.

Kommentar från EQT:s vd

”Vi är mycket entusiastiska över sammanslagningen med BPEA, som resulterar i en transformativ förändring av vår globala räckvidd med omedelbar och storskalig panasiatisk närvaro. Att expandera vår närvaro i Asien är en del av de strategiska mål som sattes upp i samband med vår börsintroduktion, och BPEA erbjuder en unik möjlighet, som en väletablerad och högpresterande investeringsfirma i regionen, att stärka vår globala plattform och positionera oss för att kapitalisera på den strukturella tillväxtmöjligheten på privata investeringsmarknaden i Asien”, säger EQT:s vd Christian Sinding i pressmeddelandet.

Nästan en fjärdedel av börsvärdet

Köpeskillingen motsvarar 24,4 procent av EQT:s börsvärde vid tisdagens stängning och består dels av 191,2 miljoner nya stamaktier i EQT, till ett värde av 5,3 miljarder kronor, och av 1,5 miljarder i pengar.

Di skriver att de nyemitterade stamaktierna kan jämföras med de 995 miljoner som sedan tidigare finns och att det innebär att de cirka 25 delägarna i BPEA blir ägare till 16 procent av EQT och de blir, i och med utspädningseffekten, därmed större ägare än Investor.

Kommentar från BPEA:s vd

”Vi är otroligt glada att få göra denna resa tillsammans med EQT och för de möjligheter som denna sammanslagning skapar. Detta är en game-changer för båda våra bolag och kommer att accelerera vår förmåga att leverera stark avkastning för våra investerare. Den kulturella matchen mellan våra två bolag är anmärkningsvärd och den strategiska matchen är väldigt stark”, säger BPEA:s vd och grundare Jean Eric Salata i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Spararna mer försiktiga – säljer av aktiefonder [Dagens PS]