Dagens PS

Tyskland överväger att nationalisera energijätten Uniper

Nationalisera Uniper
Tyskland över väger att nationalisera energijätten Uniper, som bland annat driver oljekraftverket i Karlshamn. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 sep. 2022Publicerad: 14 sep. 2022

Tysklands regering är öppna för att öka sitt ägarskap över 50 procent i energijätten Uniper – eller till och med nationalisera hela bolaget som är landets största gasimportör, enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det Düsseldorf-baserade energibolaget Uniper förlorar just nu enormt mycket pengar, under första halvåret 2022 backade bolaget 12 miljarder euro då leveranserna från ryska Gazprom slutade att komma samtidigt som gaspriserna rusat.

Tysklands regering har redan klivit in med ett stort stödpaket som enligt Bloombergs källor är värt 20 miljarder euro – men det är mycket möjligt att det inte är tillräckligt för att bolaget ska klara vintern. Bolaget gör miljonförluster varje dag på grund av höga gaspriser och svaga leveranser.

Måste köpa ut finska Fortum för att nationalisera Uniper

Förbundskansler Olaf Scholz regering står därför redo att kliva in med mer kapital, även över gränsen på 50 procent vilket skulle göra staten till majoritetsägare i bolaget, enligt Bloombergs källa som enligt tidningen bad att inte bli identifierad eftersom informationen är konfidentiell.

Enligt källan diskuteras det också att fullt nationalisera Uniper, men det är något som moderbolaget Fortum Oy i Finland då måste få säga sitt om. Fortums huvudägare är i sin tur den finska staten, och samtal pågår mellan länderna kring frågan. Tyskland har tidigare uppgivit att de kan tänka sig att köpa ut de finska andelarna.

Har rasat på börsen sedan invasionen

Uniper har rasat på Frankfurt-börsen sedan Rysslands invasion av Ukraina. I början av februari kostade en aktie i Uniper 40 euro – under onsdagen gick priset under 4 euro och vid 13.35-tiden hade aktien fallit 19 procent för dagen.

“Den försämrade verksamhetsmiljön och Unipers finansiella situation måste beaktas medan Fortum, den tyska regeringen och Uniper fortsätter sina diskussioner om en långsiktig lösning”, skriver Fortum i ett pressmeddelande under onsdagen. De skriver också att inga nya beslut fattats, men att “alternativa lösningar” diskuteras.

ANNONS

Läs även: Uniper i samtal om räddningspaket på nästan 100 miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS