Dagens PS

Uniper i samtal om räddningspaket på nästan 100 miljarder

Gasmottagningsstationen för Nord Stream 1 i Lubmin, Tyskland, vars ekonomi är beroende av billig rysk gas. Nu för, enligt uppgift, gasjätten Uniper samtal med den tyska regeringen om ett potentiellt räddningspaket
Gasmottagningsstationen för Nord Stream 1 i Lubmin, Tyskland, vars ekonomi är beroende av billig rysk gas. Nu för, enligt uppgift, gasjätten Uniper samtal med den tyska regeringen om ett potentiellt räddningspaket. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 juli 2022Publicerad: 05 juli 2022

Den tyska gasjätten Uniper för samtal med regeringen om ett potentiellt räddningspaket på drygt 97 miljarder kronor och regeringen ser över åtgärder för att täcka kostnaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tyskland har byggt upp sin ekonomiska modell på billig rysk gas och kämpar nu med stigande bränslepriser och minskande gasleveranser när Ryssland straffar Europa för stödet till Ukraina, det rapporterar Bloomberg.

Analytiker uppskattar att de minskade ryska gasleveranserna varje dag kostar Uniper 30 miljoner euro, cirka 323,5 miljoner kronor.

Samtalar om räddningspaket

Enligt en person som är bekant med situationen samtalar den tyska gasjätten Uniper med regeringen om ett möjligt räddningspaket på hela 9 miljarder euro, drygt 97 miljarder kronor och enligt två personer som är insatta tittar den tyska regeringen på flera åtgärder att tillämpa, inklusive lån, att ta en aktiepost och att överföra kostnadsökningen till kunderna.

Uniper, som är en av de största importörerna av rysk gas, har inte velat kommentera, men förra veckan sade bolaget att det för samtal med regeringen om att säkra likviditet.

Unipers aktie steg med hela 9,5 procent på tisdagen, efter att på måndagen ha sjunkit med nästan en tredjedel och sänkt bolagets marknadsvärde med cirka 4 miljarder euro, drygt 43 miljarder kronor. Vid klockan 10:40 har dock aktien fallit tillbaka igen.

Förbereder lagstiftning

Enligt två höga tjänstemän förbereder den tyska regeringen ny lagstiftning som skulle möjliggöra för staten att köpa in sig i kämpande energibolag, den kommer även göra det möjligt att föra över en del av kostnaden för de stigande gaspriserna på konsumenterna.

ANNONS

På tisdag ska regeringen godkänna lagförslaget och därefter ska parlamentets över- och underhus godkänna det på fredag.

Stängs för underhåll

Den 11 juli ska Nord Streams viktigaste pipeline stängas för underhåll och det ökar ytterligare pressen på redan belastade marknader. Om Ryskland inte skulle öppna pipelinen igen efter underhållet skulle Tyskland stå utan sin huvudsakliga gaskälla.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Frossa i tysk ekonomi – första handelsunderskottet på 30 år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS