62 miljoner fat rysk olja finns just nu på världens hav, uppger Reuters. Det är tre gånger så mycket som före kriget, och beror på att det är svårt att hitta köpare på grund av sanktionerna mot Ryssland.

ANNONS

Rysk olja har svår att hitta köpare, och det gör att volymen av råolja på haven är tre gånger så stor som före den ryska invasionen av Ukraina, enligt Reuters. Trots att exporten av råolja transporterad till sjöss sjunkit med cirka 15 procent sedan februari är alltså volymen som just nu finns på sjön större än förut.

Oljelaster hopar sig till sjöss

Många länder har förbjudit import av den ryska råoljan. Andra undviker att köpa av rädsla för framtida sanktioner. Ett totalt embargo mot rysk olja övervägs av EU-kommissionen.

”Rubriknumren, som visar att rysk export fortfarande är relativt stor, visar inte hela historien”, säger Clay Seigle, energistrategiker, till Reuters. ”Rysk olja till havs fortsätter att hopa sig”.

Rysk olja främst till Asien

Totalt räknar man med att andelen oljelaster utan bestämd destination utgör 15 procent av totalen. Det är också ett nytt rekord, säger Clay Seigle. Troligen är en del av den olja som finns på världshaven på väg till hemliga köpare, men andra laster kan vara osålda.

Det mesta av den ryska oljeexporten går till Asien. Framför allt är det Kina och Indien som köper, enligt Reuters. Försäljningen till Europa har ökat, eftersom länder köper innan ett eventuellt embargo införs.

ANNONS
ANNONS

Läs även: WSJ: Nu är cash king på Wall Street [Dagens PS]

Läs även: Krishantering av sällan skådat slag i Davos [Dagens PS]