Kontanter värderas nu kungligt i finanskvarteren på Wall Street – cash is king med växande oro för räntehöjningar och sjunkande börsindex.

ANNONS

The Wall Street Journal rapporterar att ”cash is king” och att det brådskar att få fram kontanter.

De tydligaste tecknen på det är enligt tidningen att investerare flockas kring företag som regelbundet delar ut pengar till aktieägarna.

Även företag med stora återköpsprogram av aktier är av stort intresse.

Det har enligt WSJ uppstått en ”hunger” efter kontanta medel i kölvattnet av hög inflation, räntehöjningar och fallande börsindex.

I valet mellan kontanter och löften om framtida vinster föredrar investerare kontanter. Enkelt uttryckt – snabba cash lockar.

Banktopp: ”Jag vill ha kontanter nu”

I artikeln framgår det att börshandlade fonden Pacer US Cash Cows 100 ETF stigit runt 2 procent i år, samtidigt som börsens stora index redovisat tvåsiffriga nedgångar.

John Augustine, Chief Investment Officer på Huntington Private Bank, förklarar i WSJ att man lagt om sin strategi och nu har fokus på företag med hög direktavkastning.

”Vi vet inte vad Fed kommer att göra nästa år, så jag vill ha kontanterna nu”, säger John Augustine till tidningen, som konstaterar att bolag med framtida utdelningar inte längre är lika attraktiva som företag som erbjuder utdelning och avkastning på investerat kapital mycket snabbare.

ANNONS
ANNONS

I sammanhanget nämns aktier i Russell 1000, som hade de högsta utdelningarna 19 november 2021. Dessa aktier aktier har i snitt stigit med 4 procent de efterföljande sex månaderna, samtidigt som aktierna i Russell 1000-företagen utan utdelning fallit i snitt med 29 procent under samma tid.

Statistiken ovan är enligt WSJ framtagen av Bespoke Investment Group.

Läs även: Expert: Inflationen största recessionshotet [Dagens PS]