Energi är den enda sektorn som står på plus 2022. På S&P 500 är energiaktier upp 37 procent, tack vare, eller på grund av, de rusande bränslepriserna.

ANNONS

Hög inflation och bränslepriser som går spikrakt upp gynnar inte direkt gemene man, men för energisektorn är det sötebrödsdagar. Wall Street Journal citerar en investerare som säger att det nya FANG (förut syftande på Facebook, Amazon, Netflix och Google, ibland med ett extra A för Apple) kommer att bli ”fuel, agriculture, natural resources and gold”, det vill säga bränsle, jordbruk, naturtillgångar och guld.

Energi dominerar topp 25-listan

Den ryska invasionen av Ukraina har lett till ökande råoljepriser, och då åker energiaktierna med uppåt på köpet.

WSJ skriver att 18 av de aktier som gått bäst finns i energisektorn. Bland exemplen finns Halliburton, som ökat 64 procent och Chevron, som gått upp 40 procent.

Oron för världsläget gör att råvarupriserna stiger, och oron för råvarubrist ger i många fall rekordpriser. Vetepriset har nått rekordhöjder, och metaller som palladium, nickel, aluminium och koppar ligger också rekordhögt.

Enligt WSJ har energisektorn begränsat inflytande på aktiemarknaden i stort. Energisektorn har krympt med 3,8 procent sedan 2008 när den hade en drygt 15-procentig andel på S&P 500. Efterfrågan på olja och bensin började sjunka, och teknologisektorn tog över som dominerande.

Läs även: Oljepriset – oklar framtid väntar [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rekordresultat för saudiska oljejätten Aramco [Dagens PS]