Dagens PS

Oljepriset – oklar framtid väntar

olja
Oljepriset kommer att fortsätta svänga, enligt The Economist. (Bild: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 mars 2022Publicerad: 21 mars 2022

Flera faktorer samverkar när oljepriset fortsätter att åka upp och ner. OPEC, problemen med amerikansk skifferolja och en ny kinesisk nedgång i ekonomin gör prisförutsägelser svåra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kriget i Ukraina har fått ett redan högt oljepris att stiga ännu mer. Samtidigt svänger priskurvan tvärt upp och ned.

Förutom kriget finns det tre andra stora faktorer som påverkar vad som kommer att hända med priset framöver, skriver The Economist.

Oljepriset är framför allt avhängigt av OPEC:s beslut, där de oljeproducerande länderna finns.

Rysk olja blir allt mindre tillgänglig – USA har förbjudit import och producenter i andra länder hindras att köpa oljan när ryska aktörer kapas från betalsystem, exempelvis Swift. I april räknar det internationella energirådet IEA med en minskning på 3 miljoner fat olja om dagen till följd av sanktionerna.

OPEC har lovat att öka produktionen till 400 000 fat olja per dag, främst från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, men vad länderna i slutändan gör bestäms vid nästa möte i slutet av månaden.

Ny boom för frackning kan påverka oljepriset

Den amerikanska skifferoljan är ett annat osäkert kort. Oljan utvinner man i USA genom den kontroversiella metoden frackning. Men även om skifferolja genomgick en boom 2010-2015 är det inte lika lätt att göra nyinvesteringar i dag.

Det kan i sin tur leda till att USA får svårt att parera bristen på rysk olja genom att ta upp den egna produktionen. En ny boom för olja skulle sänka priset, men en sådan blir kanske inte möjlig en gång till.

Kinesisk inbromsning är den tredje faktorn som kan påverka priset på olja, skriver The Economist.
Kinas ekonomi har påverkats starkt av pandemin och de stora nedstängningar man fick göra i samhället. Men redan före pandemin visade ekonomin tecken på en viss stagnation. Om Kinas ekonomiska tillväxt bromsar in kommer även detta att påverka oljepriset.

The Economist skriver att de här faktorerna var och en för sig är tillräckligt inflytelserika för att skaka oljemarknaden.

ANNONS

När de kombineras kan vi räkna med en fortsatt volatil resa.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS