Volvo Cars emitterar gröna obligationer till ett värde av 1,5 miljarder kronor på onsdagen. Det är de första gröna obligationerna någonsin. Aktien fortsätter upp.

ANNONS

Biljätten fortsätter uppåt på börsen på torsdagen. I år har aktien stigit stadigt med 10,8 procent i skrivande stund.

Grön emission

Biljätten gör stora framsteg i den gröna omställningen, och det betalar sig på börsen. Nordea höjde på torsdagen riktkursen till 270 kronor för aktien. På onsdagen emitterade Volvo Cars de första gröna obligationerna någonsin till ett värde av 1,5 miljarder kronor och om värdet stiger kan det vara ett bra köp.

Emissionen är öronmärkt för att finansiera och påskynda företagets omställning för att bli en helt elektrisk biltillverkare till 2030, skriver man i ett pressmeddelande.

Nordeas analys: ”Volvo imponerar”

Nordeas riktkurs för bolaget är betydligt högre än de flesta andra analytiker. Men det kan ändras. Så här säger Carl Ragnerstam, Nordeas analytiker om biljättens aktievärde till Dagens Industri:

”Vi imponeras över Volvos ambitiösa mål att nå 35 procent av omsättningen från alternativa drivlinor senast 2030, och menar att Volvos strävan att skifta från koldioxidtungt till fossilfritt sannolikt kommer att förbättra Volvos ESG-poäng. Aktien handlas på en ev/ebit på 10 gånger under det långsiktiga snittet, vilket vi ser som en attraktiv nivå”, skriver Nordeas analytiker Carl Ragnerstam.

Klimatneutralt

Företaget hoppas bli klimatneutralt 2040.

Volvo Cars ägs av Zhejiang Geely Holding Group har omkring 8 600 anställda i Sverige.

Volvo Group, som är moderbolaget för Lastvagnar, Bussar, Anläggningsmaskiner och andra verksamheter, hade cirka 94 000 anställda globalt i slutet av 2021, varav cirka 18 800 i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Volvo:

Bolagets vd nöjd med bokslutet [Dagens PS]

Biljätten flyr EU – flyttar till USA [Dagens PS]

Nu fyrdubblas försäljning av lastbilar [Dagens PS]