Dagens PS

Volvo fyrdubblade försäljningen av eldrivna lastbilar

Volvo
En lastbil av Volvo. Foto: Thomas Tschackert
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 07 feb. 2023Publicerad: 06 feb. 2023

I fjol såldes 1 800 volvolastbilar som förs fram med eldrift. Det är en fyrdubbling jämfört med 2021. “Vi har en ledande position globalt” säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I fjol skickades 145 000 Volvolastbilar till sina kunder. Det var en stor ökning jämfört med året innan, hela 19 procent. Och det var till och med 16 000 fler lastbilar sålda än under tidigare rekordåret 2019. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Ökning i 40 länder

Volvo utökade sina marknadsandelar för tung lastbilsförsäljning i 40 olika länder. I Sverige är 45 procent av alla lastbilar som köps från bolaget. I Europa är det 18 procent.

Volvo Lastvagnar är en storspelare inom sin bransch på alla världens kontinenter. I Brasilien är var fjärde tung lastbil en Volvo.

ANNONS

Senaste nytt

Glädjeskutt på rapporten

När Volvo Lastvagnar presenterade sin senaste rapport för kvartalet gjorde aktien ett glädjeskutt. Detta inte minst eftersom man gjorde en extra utdelning på sju kronor per aktie, utöver de sju kronor per aktie som redan planerades. Börsen firade stort och Volvoägarna blev stora vinnare i dubbel bemärkelse, vilket Dagens PS skrivit om tidigare. Först på grund av utdelningen, och sedan på grund av skjutsen som aktien fick.

Missa inte: Dubbel utdelning för Volvo

”För helåret ökade vi nettoomsättningen med över 100 miljarder kronor till 473 miljarder kronor och det justerade rörelseresultatet till 50,5 miljarder kronor”, sade koncernchefen Martin Lundstedt i veckan.

ANNONS

Fyrdubbling på ett år

Ännu så länge är eldrivna tunga fordon ovanliga på motorvägarna. Men det vill Volvo ändra på. 1 800 av de tunga lastbilarna som beställdes i fjol, en fyrdubbling jämfört med året innan, drivs med el.

“Vi är helt övertygade om att transformationen till eldrift är rätt. Vi måste göra den”, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar, till Svenska Dagbladet i en intervju.

Bolaget har sex olika modeller av eldrivna lastbilar.

“Där har vi en ledande position globalt”, säger han.

Volvos ellastbilar störst

Inom eldrivna lastbilar har man ännu större marknadsandel: 60 procent i Nordamerika, 32 procent i Europa. Men det är en liten marknad.

Konjunkturen och världsläget får avgöra vad som händer här näst:

ANNONS

“Vi har levt i en väldig turbulent situation under en längre tid. Hur inflationen ser ut framöver, och hur energipriserna utvecklas, det kommer att påverka marknaden”, säger Roger Alm till SvD.

Läs mer om Volvo:

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis.

Sug efter svenska elbilar

Volvo utser ny desingchef

Volvos VD – risk att grön omställning bromsas in  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS