Den amerikanska nätmäklaren Robinhood hade målet att demokratisera aktiemarknaden. Men efter en konflikt med småspararna måste bolaget nu ta in nytt kapital.

ANNONS

Dagens PS har tidigare skrivit om hur användare på internetforumet Reddit har haussat upp aktiekursen i spelförsäljaren Gamestop.

I går möttes dock småspararna och Redditanvändarna av beskedet att det inte gick att köpa aktier i Gamestop på Robinhood – den internetmäklaren som Gamestophaussarna i stor utsträckning använde sig av.

Beskedet fick skarp kritik av både kunder och amerikanska politiker och nu står det klart att Robinhood genomför en nyemission på 1 miljard dollar, cirka 8 miljarder kronor.

Det rapporterar Bloomberg.

Ökade finansiella krav

Robinhood förklarar beskedet att de förhindrade handeln i Gamestopaktien med att deras klareringshus ökade insättningskraven för att mäkla högvolatila aktier.

ANNONS
ANNONS

Klareringshus har uppgiften att se till att ett aktieköp genomförs – vilket ofta kan ta flera dagar i USA.

Efter den senaste veckans turbulens har det amerikanska klareringshuset DTCC krävt högre insättningar från flera mäklare som pant för att transaktioner ska kunna genomföras.

”Det är inte förhandlingsbart för oss att följa våra finansiella krav och våra klareringshusinsättningar, säger Vlad Tenev, vd för Robin Hood.

”Vi måste göra det”, fortsätter han.

Nytt kapital

Med kapitalinjektion bör Robinhood stå redo att påbörja handeln i Gamestop och andra volatila aktier.

ANNONS
ANNONS

Vlad Tenev beskriver nyemssionen som ”ett starkt förtroendetecken för investerare”.

Frågan är dock om kundernas ilska mot Robinhood kommer att ha kvarlevande konsekvenser efter det upplevda sveket mot småspararna.

Läs mer: Hausse rycker med svenska småsparare [Dagens PS] >>