Dagens PS

”Det här är marknadsmanipulation deluxe”

Aktiviteterna på Reddit har skakat om Wall Street på sistone. (Foto: TT)
Aktiviteterna på Reddit har skakat om Wall Street på sistone. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 29 jan. 2021Publicerad: 29 jan. 2021

Stockholmsbörsen och många andra börser störtdök under torsdagen. Samtidigt fortsätter de samordnade aktionerna på sajten Reddit att skaka om Wall Street, vilket leder till utbredd marknadsoro. Gamestop-hysterien sprider sig nu även till de asiatiska marknaderna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS rapporterade om så har hundratusentals amerikanska småsparare tagit upp kampen mot Wall Street, genom diskussionstråden ”Wall Street bets” på internetforumet Reddit.

De köper aktier i hårdblankade bolag så att hedgefonderna tvingas stänga sina positioner, och aktierna skjuter i höjden.

Skadligt för marknaden 

Enligt Fredrik Warg, aktiechef på Swedbank, följer fyra miljoner människor tråden, och han säger till Di att han inte tror att de gör någonting olagligt, men tillägger samtidigt att det är “oerhört skadligt för marknaden”.

“Det är marknadsmanipulation deluxe. Man använder sociala medier, och det är officiell informa­tion att det är blankade aktier”, säger han.

Framför allt är det spelbutikskedjan Game­stop som har ökat med hundratals procent, men även Nokia och Ericsson har ökat efter att ha plockats upp i Reddit­diskus­sionerna.

Följa­-John­-effekten

Fredrik Warg förklarar att “man måste ha respekt för följa­-John­-effekten” eftersom miljontals människor följer tråden och “av dessa är det hundratusentals som köper, och det man gör då är att man triggar en uppgång”.

ANNONS

Under torsdagen gick det dock inte att handla aktier i de berörda bolagen längre – sedan nätmäklarna Robinhood och Interactive brokers begränsade handeln.

Skakar om börserna

Men det ser bara ut att vara kortsiktigt. Ringarna på vattnet kan redan ha spridits för att skaka om världens börser ordentligt framöver.

”Vi såg definitivt en reak­tion på det i onsdags, när svenska bolag som har blan­kare på sig steg på börsen då kortpositionerna justerades ner”, säger Jonas Olavi, allokeringschef och förvaltare på Alpcot, till Di.

Enligt honom kommer det bli svårare för hedgefonderna att agera i en allt mer svajig miljö.

“De tvingas att bli lite mer försiktiga”, säger Jonas Olavi.

Sprider sig till Asien

Gamestop-hysterien har under torsdagen och fredagsmorgonen även spridit sig till de asiatiska marknaderna.

ANNONS

”Alla småsparare snackar om GameStop. Alla försöker köpa GameStop”, säger en analytiker på en riskkapitalfirma i Hongkong, enligt Di.

”Wallstreetbets leder vägen. Jag vet så många i Hongkong och Singapore som följer forumet”.

Även i länder som Kina, Thailand och Sydkorea samlas småsparare på olika forum, liknande Reddit.

”Ingen kunde förvänta sig att rally skulle bli så här explosionsartat, och att efterfrågan från småsparare skulle bli så här explosionsartad”, säger Kwak Sang-jun, mäklare vid Shinhan Investment Corp i Seoul, till Reuters, enligt Di.

Läs mer: Vita huset punktmarkerar galen kursrusare

Läs vidare: Svensk student gör galna klipp i hajpen

Läs vidare: Hausse rycker med svenska småsparare

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS