ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

ECB lovar höja räntan trots sjunkande inflation

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023
ECB:s ordförande Christine Lagarde, lovar att höja räntorna ytterligare, trots att euroområdets underliggande inflation sjunkit
ECB:s ordförande Christine Lagarde, lovar att höja räntorna ytterligare, trots att euroområdets underliggande inflation sjunkit. (Foto: TT)

Den underliggande inflationen i euroområdet sjönk mer än väntat i maj, men ECB:s ordförande lovar ändå att höja räntorna mer.

ANNONS
ANNONS

Den Europeiska centralbanken, ECB:s ordförande Christine Lagarde, menar att det inte finns några bevis för att inflationen nått sin topp och lovar att höja räntorna ytterligare, trots att euroområdets underliggande inflation har sjunkit, det rapporterar Bloomberg.

Fortsätter strama åt

I maj steg konsumentpriserna med 5,3 procent jämfört med ett år tidigare, vilket är lägre än 5,6 procent i april och mindre än medianuppskattningen på 5,5 procent i en undersökning bland ekonomer som Bloomberg gjort.

Datan inkluderar stora nedgångar i euroområdets fyra största ekonomier och kommer välkomnas av både politiker och penningpolitiska beslutsfattare.

ECB:s tjänstemän planerar dock att fortsätta sin oöverträffade åtstramningskampanj trots att Tyskland nyligen gick in i en lågkonjunktur.

Att Tyskland nu hamnat i en lågkonjunktur, för första gången sedan pandemin, understryker sårbarheten i landets ekonomi, landet har spenderat stora summor på att skydda hushåll från höga energiräkningar.

ANNONS
ANNONS

För tidigt att sänka garden

“Det finns inga tydliga bevis för att den underliggande inflationen har nått en topp. Vi har klargjort att vi fortfarande har mark att täcka för att få räntorna till tillräckligt restriktiva nivåer”, sade Christine Lagarde i ett tal i Hannover, Tyskland, skriver Bloomberg. 

Bloomberg Economics Maeva Cousin har en liknande åsikt och menar att det fortfarande är för tidigt för ECB-rådet att sänka garden.

“Vi förväntar oss att baseffekter och statistiska snedvridningar kommer trycka upp kärninflationen igen under sommaren så att ECB fortsätter öka under sina nästa två möten”, säger hon till Bloomberg.

Ekonomer och investerare förutspår en höjning med en kvarts punkt den 15 juni och att räntan troligtvis efter det kommer höjas en gång till.

Räntan ligger nu på 3,25 procent, i juli förra året var den 0.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: ECB: Det hotar våra största banker

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här