Dagens PS

EBM köper ut obekväm chefsåklagare

EBM chefsåklagare
Han blev obekväm på EBM och nu köper myndigheten ut chefsåklagare Stefan Lundberg. "Enda orsaken till att jag skrev på är omsorgen om min egen hälsa", säger Lundberg till tidningen Publikt. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 juni 2021Publicerad: 29 juni 2021

Han blev obekväm på EBM och nu köper den statliga Ekobrottsmyndigheten ut chefsåklagare Stefan Lundberg. “Enda orsaken till att jag skrev på är omsorgen om min egen hälsa.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten som nu alltså köps ut av EBM då han blivit obekväm för ledningen, berättar tidningen Publikt, som ges ut av fackförbundet ST.

Stefan Lundberg uppges lämna Ekobrottsmyndigheten med ett engångsbelopp på drygt 300 000 kronor. Han får lön till sista februari nästa år.

I stället för hotet om omplacering efter sin kritik mot ledningen börjar han ett nytt arbete hos polisen, framgår det.

Sjukskriven i fyra månader

“Enda orsaken till att jag skrev på är omsorgen om min egen hälsa. Jag har varit sjukskriven i fyra månader, och det som betyder något för mig nu är att komma i arbete”, säger han till Publikt och förklarar att han varit på EBM sedan 1998 men att arbetsklimatet förändrats på senare tid till vad han beskriver som “den giftiga arbetsmiljön”.

Därför är han lättad, säger han, att få slippa EBM fortsättningsvis.

Enligt Publikt råder “en tystnadskultur” på EBM, få har vågat kritisera ledningen, vilket Stefan Lundberg däremot gjorde och nu straffas för enligt facket.

Dagens PS berättade i måndags, den 28 juni, med hänvisning till Dagens Industri, att Ekobrottsmyndigheten under ledning av generaldirektören Monica Rodrigo tampas med ett svårt ekonomisk läge och att extrapengarna från vårbudgeten redan är slut.

ANNONS

En EBM-chef som uttalar sig anonymt slår fast att myndighetens ekonomi är “misskött”, och nu hotar uppsägning av personal trots ett tillskott på ytterligare 30 miljoner kronor i april, vilket en annan EBM-chef beskriver som “katastrofalt”.

Budgetunderskottet på EBM är redan enligt uppgift 6,3 miljoner kronor, bara halvvägs in i 2021, och det riskerar att utökas med ytterligare drygt 10 miljoner i höst.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS