Två veckor efter att den amerikanska nischbankens kollaps utlöste oro i hela den globala banksektorn är de europeiska bankerna ännu inte utom fara.

ANNONS

De europeiska bankerna är fortfarande sårbara efter Silicon Valley Banks och Signature Banks kollapser i USA, samt nödräddningen av schweiziska Credit Suisse av konkurrenten UBS.

Det säger chefen för den europeiska bankmyndigheten (EBA) José Manuel Campa, till tyska Handelsblatt, rapporterar CNN.

EBA är en av EU:s tre gemensamma tillsynsmyndigheter på det finansiella området, och en del av det europeiska systemet för finansiell tillsyn (European System of Financial Supervision, ESFS).

Campa menar att risken i det finansiella systemet fortfarande är mycket hög, och att de snabbt stigande börjar ta ut sin rätt.

”En så dramatisk förändring av räntorna ökar inte bara möjligheterna för banker att tjäna pengar, utan också riskerna.”

ANNONS
ANNONS

Myndigheten följer banker noga

EBA håller ett skarpt öga på orealiserade förluster på bankernas balansräkningar. Myndigheten håller för närvarande på att slutföra en studie av effekterna av ränterisker på europeiska banker, som påbörjades under hösten.

”Utredningen är ännu inte avslutad, men jag kan redan idag säga att vi inte förväntar oss att hitta stora institut med betydande risk för insolvens till följd av orealiserade förluster”, sa Campa.

Myndigheter och investerare inte överens

Ändå är tillsynsmyndigheter och investerare på kant om potentiella sårbarheter i banksektorn.

SVB:s fall orsakades av förlorat förtroende, vilket i sin tur blev en självuppfyllande profetia när kunder spred larm på sociala medier och plockade ut sina pengar i banken.

Samtidigt har Credit Suisse kantats av år av misskötsel och skandaler. Oron för att banken skulle fallera, i kombination med det minskade förtroendet bland långivarens investerare och kunder ledde till UBS hastiga övertagande.

Deutche Bank näst på tur?

Oron spred sig nyligen även till Deutsche Bank. Aktien föll kraftigt i fredags då investerare var oroliga att den tyske jätten skulle bli näst på tur.

ANNONS
ANNONS

Även Deutche Bank har i flera år dragits med stora skulder och skandaler. Men under vd Christian Sewing har banken återhämtat sig ordentligt och redovisade sin högsta vinst före skatt på 15 år i februari 2022.

Vill du läsa mer om vad som händer på marknaden? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Bankoro lättar och ger börslyft i Asien [Dagens PS]

Läs även: Nordea fortsätter att sjunka – bankras i Europa [Dagens PS]