Dagens PS

Dyrköpt frihet för den kinesiske tech-miljardären Jack Ma

Jack Ma
26 miljarder dollar gick upp i rök för Alibabas Jack Ma (Foto: TT)
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 05 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

Friheten kostar. Det har Alibabas grundare Jack Ma fått erfara de senaste dagarna. Alibabas kurs störtdök under tisdagen och 26 miljarder dollar försvann på bara några minuter, efter obekräftade uppgifter om att säkerhetsåtgärder vidtagits mot Jack Ma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS skrev i går föll Alibaba, den kinesiska e-handelsjätten i Hong Kong, rejält under tisdagen efter att den kinesiska statstelevisionen gick ut med att säkerhetsåtgärder vidtagits mot en person med efternamnet “Ma”

Uppgifterna som snabbt plockades upp av andra medier i Kina triggade i gång panik på Hong Kong-börsen där Alibabas marknadsvärde sjönk med 9,4 procent och 26 miljarder dollar gick upp i rök på bara några minuter.

Efter hysterin skrev Hu Xijin, före detta chefredaktör för kinesiska Global Times, på Weibo att det rörde sig om ett missförstånd. Det var inte Jack Ma, utan den anklagade mannen är en IT-direktör som stavar sitt efternamn med tre bokstäver och inte två.

Investerare nervösa

Efter besked återhämtade sig aktien men reaktionerna visar hur nervösa investerare börjar bli över Kinas tech-sektor skriver CNN.

“Jag tyckte att det här var konstigt”, säger Victor Shih, professor i statsvetenskap vid University of California i San Diego, oavsett om det var en slags varning för tekniksektorn som helhet, eller Jack Ma personligen. Vem vet? Men det har verkligen visat sig att regeringen inte ens behöver arrestera en hög chef för att radera tiotals miljarder dollar från ett företags marknadsvärdering”.

Men det faktum att investerare var så snabba att tro att Jack Ma, en gång Kinas mest profilerade miljardär, skulle komma på kant med statliga säkerhetsmyndigheter, avslöjar något av den politiska verklighet som många kinesiska miljardärer nu lever i.

Ett inlägg på Weibo fick över 57 000 likes och speglar många kinesers åsikt. 

ANNONS

“Det spelar egentligen ingen roll längre om det verkligen är han. Det viktiga är att många tror att det är han, och många förväntar sig att det ska vara han- det är intressant”

ANNONS

Senaste nytt

Jack Ma inte längre lika populär

Lika intressant är det att Jack Ma nu verkar ha fallit från sin piedestal. Fram till för tre år sedan var han närmast dyrkad för sin karisma och sin enastående resa från engelskalärare till tech-miljardär. Han kallades till och med “Pappa Ma” av en del fans.

Men sedan tech-bolag som Alibaba expanderat sina imperium har vinden vänt. Unga kineser har tröttnat på långa arbetsdagar, låga löner och höga krav.

När teknikjättar hamnade under den kinesiska regeringens radar, med hårda regleringar som följd, har “onda kapitalister” i allt högre grad fått skulden för olika sociala missförhållanden. Allt från obeveklig konkurrens, skyhöga fastighetspriser till minskad social rörlighet skylls på tech-bolagen.

“Inom bara några år har “Daddy Ma” stämplats som en “rutten kapitalist” i den allmänna opinionen, och många människor ser fram emot Ma:s fall”, bloggade Xiang Dongliang, på WeChat.

Jack Ma har hållit en låg profil sedan Ant Groups börsnotering i USA stoppades av tillsynsmyndigheter i slutet av 2020. Tidigare en av de mest frispråkiga personerna i Kina, har han inte skrivit något på Weibo, där han har nästan 25 miljoner följare, sedan oktober 2020.

Jack Ma förblev tyst under hela tisdagen, när ryktena mot honom snurrade på det kinesiska internet. Hashtags om frihetsberövandet av den misstänkte Ma var bland de populäraste ämnena på Weibo och genererade hundratals miljoner visningar.

ANNONS

Kolumnisten Zhang Feng skrev i ett inlägg “Den här typen av tystnad har djupgående betydelse. För en offentlig person är hans tal i sig en “förlängning” av hans existens. När en person inte längre uttalar sig, även om han fortfarande lever och fortfarande gör saker, har åtminstone en del av honom  “försvunnit”.

Läs även: Lockdowns hotar amerikanska företag i Kina

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS