Nu flockas rika ryssar i Dubai där de köper fastigheter och placerar pengar. Det skriver Financial Times. Ett skäl är att fastighetsägande ger visum.

ANNONS

Var ska man ta vägen med sina pengar när sanktionerna har gjort affärer med väst omöjliga? Gulfområdet tycks vara ett av de kort som ryssar nu har plockat fram ur rockärmen. USA, EU och Storbritannien är inte längre öppna för affärer, men mäklare och advokater uppger till Financial Times att många ryssar nu snabbt håller på att flytta sina tillgångar till Förenade Arabemiraten i stället.

Landet har redan före kriget lockat till sig stora mängder ryskt kapital. Dit åker de redan som turister och en del bor redan där permanent. Räknar man med alla som utvandrat från tidigare sovjetstater och Ryssland tillsammans så är det cirka 100 000 gamla sovjetmedborgare som bor i Dubai idag. Nu kan det bli fler ­– både invånare och investeringar – från Ryssland.

Dubai erbjuder trygg hamn

”Människor oroar sig över vad bankerna ska göra – bankerna är rädda för sanktioner och dyra utredningar och är därför motvilliga att fortsätta göra affärer med ryska medborgare, oavsett deras politiska inställning”, säger Maryia Vinahradava, som leder det ryskspråkiga teamet hos firman Virtuzone, i Dubai.

Även om man tidigt fattade beslut om att sluta utfärda visum till ryska medborgare har man senare svängt i frågan.

Genom att etablera företag i Förenade Arabemiraten är det också möjligt att få visum idag. Både ryssar, ukrainare och belarusier visar idag intresse för den lösningen, enligt Virtuzone.

”Jag får 50 förfrågningar om dagen. Det är en boom just nu”, säger Maryia Vinahradava till Financial Times. Vanligtvis får hon en eller två förfrågningar från regionen.

Ökad finansiell övervakning

Förutom att etablera företag kan man också köpa en fastighet i landet om man vill ha uppehållstillstånd där. Den som investerar minst 750 000 emiratiska dirham, eller ungefär motsvarande 2 miljoner svenska kronor, garanteras uppehållstillstånd i tre år. Större investeringar ger så kallade ”guldvisa”.

Det är idag visserligen svårt att flytta pengar från ryska banker, men det finns fortfarande vägar ut för kapitalet. De som har pengar placerade i banker utanför Ryssland kan till exempel fortfarande flytta på dem. Många hemfaller också till kryptovalutor som ett sätt att säkra sina tillgångar och flytta på dem.

ANNONS
ANNONS

Flera fastighetsmäklare I Dubai uppger för Financial Times att de får ryska klienter refererade till sig, även genom högprofilerade firmor som Knight Frank.

I fredags placerades Förenade Arabemiraten på en finansiell ”grå lista” hos Financial Action Task Force, en internationell organisation som ska övervaka penningtvätt och finansiering av terrorism. Det innebär att övervakningen av de finansiella transaktionerna med ryssar kommer att skärpas.

Läs också:

Rysslands centralbank tar till Sovjet-åtgärd [Dagens PS]
Kriget sätter press på Kinas allians med Ryssland [Dagens PS]