För Kinas ekonomi utgör kriget i Ukraina ett hot som på grund av landets stöd för Moskva kan leda till ett diplomatiskt bakslag.

ANNONS

Jane Yan, hög chef för en tillverkare av maskindelar i Kina, var inte särskilt orolig över hur situationen skulle påverka bolaget för två veckor sedan, när Rysslands invasion av Ukraina påbörjades, det skriver Financial Times.

Bolagets försäljning till Ryssland och Ukraina stod bara för mindre än 5 procent förra året, men när krigets grymhet började visa sig förändrades bolagets utsikter. Viktiga kunder i länder som Tyskland och Polen avbokade beställningar.

”En München-baserad klient sade: ’det känns fruktansvärt fel att skicka pengar till ett land som tolererar krig i Ukraina, förlåt'”, säger Jane Yan till Financial Times, och ber att hennes arbetsgivare inte ska identifieras.

Hon berättar att förfrågningar från europeiska köpare också har minskat kraftigt sedan kriget började och säger att hon hoppas att kriget tar slut så snart som möjligt.

Press på Kina

För Kinas president Xi Jinping börjar en liknande press byggas upp. När kriget inleddes försökte Kina ducka, men den senaste veckan, när Ryssland bombat fler urbana områden, står Xi Jinping inför två potentiella kriser.

ANNONS
ANNONS

Kinas ekonomi är starkt påverkad av den marknadsoro som kriget och orsakar. Kina riskerar dessutom en diplomatisk reaktion på grund av sin nära relation med Ryssland. I samband med invigningen av vinter-OS i Peking i början av februari slöt Rysslands och Kinas presidenter Vladimir Putin och Xi Jinping en uppgörelse om ett partnerskap ”utan gränser”.

Stark relation med Ryssland

Enligt Financial Times har Kinas president sagt att ländernas relation är starkare än en allians. Men den nära relationen medför en mycket större kostnad än Kina räknat med nu när Vladimir Putin för ett blodigt krig mot Ukraina.

En del politiker och regeringstjänstemän i Väst beskriver nu Peking som ”det östliga ankaret för en auktoritär axel som sträcker sig över den euroasiska kontinenten”, skriver Financial Times.

Kina har visserligen diskuterat tanken att ta en medlande roll i kriget, men Väst har ännu inte sett några tecken på att Kina funderar på att ompröva sin nära relation med Ryssland.

Tagna på sängen

Enligt CIA-chefen Bill Burns har Ukrainakriget tagit Kinas ledare på sängen.

”De är oroliga över den skada som kan uppstå på landetds anseende genom deras nära samarbete med president Putin [och] i andra hand av de ekonomiska konsekvenserna”, sade Bill Burns till kongressen denna vecka, skriver Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Han sade även att de kinesiska ledarna också var förvånade över hur Vladimir Putins beteende har drivit européer och amerikaner mycket närmare varandra.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Analys: Putin och Xi Jinping betalar högt pris [Dagens PS]