Den amerikanska halvledarjätten Nvidia gör svenska pensions- och småsparare till vinnare, oavsett om de är medvetna om det eller inte.

ANNONS

Som Dagens PS rapporterat har chiptillverkaren Nvidias aktie raketfart på USA-börsen.

I takt med det rusar även värderingen i bolaget som snart kvalificerat sig för en plats i åtråvärda biljondollarklubben tillsammans med andra jättar som Apple och Amazon.

Den amerikanska tillverkaren av halvledare går just nu spikrakt uppåt på börsen och techjätten värderas nu efter senaste rallyt på torsdagen till imponerande 950 miljarder dollar.

Läs mer här: Chipjätten snart medlem i biljondollarklubben [Dagens PS]

TT konstaterar i en artikel i Svenska Dagbladet att Nvidia är näst största innehavet i Swedbank Roburs teknikfond, den näst mest populära aktiefonden för pensionssparande efter AP7.

Förvaltaren inger trygghet för småsparare

”Jag har följt det här bolaget sedan barnsben. Deras framväxt är baserat på att göra 3D-grafik för datorer och jag spelade datorspel. Om vi hoppar fram så är grundaren (Jen-Hsun ”Jensen” Huang) väldigt visionär och har förstått att man kan använda den här tekniken till annat än bara grafik, som att driva de här gigantiska AI-modellerna”, berättar förvaltaren Kristofer Barrett för nyhetsbyrån, som uppger att Nvidia i takt med AI-utvecklingen för året som helhet stigit med 165 procent.

Succébolaget, alltjämt dolt för många svenska småsparare, har nyss höjt sin innevarande kvartalsprognos till enorma 11 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

Det är detta som fått aktien att de senaste handelsdagarna tokrusa i USA och samtidigt gett andra techbolags aktier eld i baken, däribland Microsofts, Alphabets och Apples aktier och som också svenska pensions- och småsparare är exponerade mot i hög grad genom breda indexfonder.

Läs även: AI-boomen: Nvidia ökar sin ledning i chip-racet [Dagens PS]