Dagens PS

Diffust Ryssland oroar energimarknaden

Ryssland
Det var Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin som undertecknade dekretet om ett exportförbud av bränsle. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 sep. 2023Publicerad: 24 sep. 2023

Vaga uttalanden från Ryssland om förbudet mot dieselexport väcker oro hos energianalytiker, skriver amerikanska nyhetskanalen CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett regeringsdekret undertecknade Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin vad som sades vara ett tillfälligt stopp för dieselexport i syfte att stabilisera drivmedelspriserna på hemmamarknaden.

Förbudet är globalt och omfattar även bensin. Endast fyra före detta Sovjetstater är undantagna restriktionerna.

Läs mer: Putin stryper kranen – dyrare bensin och diesel Dagens PS

Till saken hör att Ryssland inte kommunicerat något slutdatum för exportförbudet och energianalytiker varnar för att det kan vara ett drag från Moskva att på nytt begränsa bränsleförsörjningen inför omvärldens energibehov i vinter.

Förbudet, som omedelbart började gälla, riskerar att förvärra utbudsbristen då Ryssland är världens största exportör av diesel och även en ledande aktör inom industrin för råolja.

Satte omedelbart avtryck på oljepriserna

På oljemarknaden steg priserna både på riktmärket Brent och den amerikanska WTI-oljan.

Den svaga och hårt pressade ryska rubeln antas vara främsta orsaken till exportförbudet, som trädde i kraft i torsdags.

Viktor Katona, ledande analytiker på Kpler, tror att det dröjer en till två veckor innan den ryska åtgärden får effekt på den globala marknaden då ingångna kontrakt gäller fram till dess.

Han uttrycker optimistiskt att den ryska regeringen under den tiden kan upphäva förordningen om ett exportförbud av bränsle lika snabbt som det beslutades om det, berättar CNBC.

Men alla experter delar inte den uppfattningen utan ser med oro på ökad utbudsbrist på drivmedelsmarknaden.

I dagsläget uppges ryska raffinaderier exportera en miljon fat oljeprodukter per dag.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Rysslands oljeexport har sjunkit drastiskt

Före invasionskriget i Ukraina, som inleddes i slutet av februari förra året, exporterade Ryssland 2,8 miljoner fat oljeprodukter per dag, enligt ING, uppger CNBC.

Det som förstärker oron på marknaden nu är att Saudiarabien och Ryssland även meddelat att produktionsnedskärningarna av olja fortsätter till slutet av 2023.

Förra vintern vred Moskva av gaskranen till Europa som straff för västmakternas sanktioner mot landet för anfallskriget mot Ukraina.

Gasförbudet slog dock inte så hårt som Putin hade hoppats då det blev en förhållandevis mild vinter i Europa som begränsade uppvärmningen.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS